Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 159 seconden

Het grootste deel van de Nederlanders is zich er niet van bewust dat binnenlucht tot vijf keer meer vervuild kan zijn dan buitenlucht. Dat is de belangrijkste conclusie uit een internationaal onderzoek onder 16.000 bewoners, waaronder meer dan 1.000 Nederlanders. Veel Nederlanders onderschatten de impact van het binnenleven op hun gezondheid. Terwijl we gemiddeld 90% van onze tijd binnen doorbrengen – ruim 21 uur per dag.

Om te voldoen aan de energieprestatie-eisen die vanaf 2020 voor de nieuwbouw gelden, worden bestaande en nieuwe gebouwen steeds intensiever geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Wanneer hierbij niet voldoende geventileerd en gelucht wordt, resulteert dat in vochtige, schimmelige ruimtes. En dat kan een negatief effect hebben op de gezondheid van de bewoners. Zo is er 40% meer kans op het ontwikkelen van astma. Ook neemt het risico op luchtwegaandoeningen, COPD en andere allergieën toe.

“Gebouwen uit alle macht isoleren bespaart weliswaar energie, maar schaadt ook de kwaliteit van de binnenlucht,” zegt Marcel Vreeken, manager public affairs bij Velux Nederland, het bedrijf dat YouGov opdracht gaf om dit onderzoek uit te voeren. “Een blinde focus op isolatienormen in de bouwsector is dan ook ongewenst. Ventilatie hoort een integraal onderdeel te zijn van elk renovatie- of bouwproject.”

Ongezond binnenklimaat
Meer dan driekwart (77%) van de Nederlanders weet niet dat binnenlucht veel meer vervuild kan zijn dan buitenlucht. “Bij ongezonde lucht denken mensen vaak aan vervuilende fabrieken of drukke snelwegen,” zegt Philomena Bluyssen, hoogleraar Indoor Environment bij de Technische Universiteit Delft. “Wat de meeste mensen niet beseffen, is dat ook bepaalde vervuilende, ziekmakende stoffen in alledaagse huishoudelijke voorwerpen de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen verslechteren. Voorbeelden zijn schoonmaakmiddelen, plastic speelgoed, meubilair en bouwmaterialen.” Ook veel alledaagse activiteiten – koken, schoonmaken, douchen, de was drogen, kaarsen branden en zelfs printen – beïnvloeden de luchtkwaliteit in huis.

Opgroeien in ongezonde gebouwen
“Ongemerkt zijn we de laatste decennia veel meer binnen gaan leven,” vertelt Vreeken. Daar waar het enkele generaties geleden nog veel normaler was om buiten te spelen, op de markt boodschappen te doen, buiten les te krijgen en fietsend of lopend naar ons werk te gaan, begeven we ons vaak alleen nog buiten wanneer we ons verplaatsen tussen de gebouwen waarin we wonen, werken, leren of sporten. Vreeken: “Dat is opgeteld zelden meer dan een paar minuten per dag.”

”Passende maatregelen zijn hard nodig, vindt hij. “Maar daarvoor moeten we ons eerst bewuster zijn van het feit dat de luchtkwaliteit in gebouwen een belangrijke oorzaak is van gezondheidsklachten zoals droge branderige ogen, niezen en hoofdpijn.” Alleen maatregelen voor een betere binnenlucht acht Vreeken sowieso niet voldoende. “Alleen door meer tijd buiten door te brengen én onze gebouwen gezonder te maken, kunnen we de trend van ongezond binnenleven doorbreken.”

‘Indoor Generation’
Het onderzoek spitst zich toe op de ‘Indoor Generation’, een typering van de huidige generatie die ten opzichte van voorgaande generaties veel meer tijd binnen spendeert. De Velux Groep lanceert een internationale campagne om meer bewustzijn te creëren over het belang van gezonde gebouwen. Met de ‘Indoor Generation’-campagne spoort Velux architecten, bouwbedrijven en opdrachtgevers aan om gezondheid en comfort vanaf het eerste moment in ontwerpen van gebouwen te verwerken.

De video over de Indoor Generation is te bekijken op https://www.velux.nl/indoorgeneration.