Corona laat grenzen vervangen. Fabrikanten die bekend staan om hun warmtepompen, buizen, ventilatoren of cleanroom producten, schieten nu de particuliere en zorgsector te hulp. Een greep uit de voorbeelden die wij de afgelopen tijd de revue zagen passeren.

Vorig jaar rond deze tijd liepen we nog rond op de ISH China in Beijing. Tijdens ons verblijf legden we ook de nodige zakelijke contacten. Onder andere met Tim Chow, van Nulite Energy. Deze Chinese fabrikant is een specialist op het gebied van warmtepompen. Chow verraste ons recentelijk per mail met het aanbod om te bemiddelen voor thermometers en mondkapjes.

3D-printing
En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Ziehl-Abegg, bij ons vooral bekend als ventilatorenspecialist, liet ons recentelijk weten ook gezichtsschermen te hebben geproduceerd.  De fabrikant maakt al sinds 2010 gebruik van 3D-printing technologie. De twee printers in het Künzelsau InVent Development Centre zijn recentelijk ingezet om gezichtsschermen te maken voor zorgpersoneel. En met succes, het Hohenlohe-districtsbestuur in Duitsland heeft de gift dankbaar in ontvangst genomen. De gezichtsschermen zijn gedistribueerd onder het zorgpersoneel ter plaatse.

Gezichtsschermers
Kijken we in eigen land, dan konden we deze week lezen dat buizenfabrikant Wavin op zijn vestiging in Hardenberg een productielijn heeft ingeruimd om kunststof gezichtsschermen te maken voor zorginstellingen. Wavin, dat nooit eerder voor de zorg produceerde, zegt in Hardenberg 10.000 van die schermen per dag te kunnen maken. De eerste 50.000 worden per direct gedoneerd aan de ziekenhuizen, zoals het UMCG (Groningen) en het Isala (Zwolle). Daarna worden ze tegen kostprijs aangeboden aan andere zorginstellingen.

IC-units
Tot slot maakten Interflow en Gortemaker Algra Feenstra architects kenbaar een concept te hebben ontwikkeld voor tijdelijke IC-units. De unit biedt plaats aan tien IC-bedden met alle noodzakelijke faciliterende functies. De volledige IC-unit wordt opgebouwd uit prefab wandelementen met standaardmaten. Dit is nodig om snel en tegen lage kosten te kunnen bouwen. Verder zijn de prefab elementen grotendeels zelfdragend en is er weinig extra constructie nodig. Voor een veilige en schone omgeving krijgt de IC-unit een eigen luchtbehandeling.

Afbeelding: Gezichtsscherm door Ziehl-Abegg geproduceerd

Op onze nieuwsbrief abonneren