Van het gas af met behoud van bestaande cv-installaties

Gepubliceerd op

Stichting MOED heeft samen met Woonstichting Tiwos, ondernemers Durocan en Tube Inside en kennisinstituut ISSO de handen ineengeslagen om een antwoord te vinden op de vraag: ‘Hoe komen we van het gas af met behoud van bestaande cv-installaties’? Woonstichting Tiwos heeft hiervoor drie appartementen in Tilburg beschikbaar gesteld. Per woning realiseert elk van de twee ondernemers een alternatieve cv-installatie om van het gas af te komen. Een derde woning met een conventionele combiketel dient als referentiewoning.

De spelregels zijn om zo goed mogelijk de nieuwe installatie in te passen in de woning met de bestaande installatie met zo min mogelijk aanpassingen. Dit betekent dat de cv-ketel wordt ingeruild voor het alternatieve verwarmingssysteem. De radiatoren, leidingwerk en ventilatie blijven daarbij intact. Het doel van dit project is om te onderzoeken welke oplossingen er nog meer zijn dan rigoureus een woning aan te pakken.

Het initiatief vloeit voort uit de probleemstelling dat het voor bestaande bouw moeilijker is om vervangende technieken in te passen. Installateurs hebben te maken met randvoorwaarden van de bestaande bouw. Dit zijn bijvoorbeeld gebrekkige isolatie, te kleine radiatoren, ontbreken van vloerverwarming, gebrekkige ventilatiesystemen. Het is vaak financieel en bouwtechnisch niet goed mogelijk om deze randvoorwaarden aan te passen.

Stichting MOED verzorgt de coördinatie en ISSO verricht metingen in samenwerking met de Helicon opleiding Energie & Water. Zij verrichten in elke woning metingen op het gebied van comfort en elektrisch energiegebruik. Het project loopt tot eind februari a.s. De resultaten worden gepubliceerd in april en zullen o.a. vindbaar zijn via isso.nl.

%d bloggers liken dit: