Van E naar A+ met hybride warmtepompen

Gepubliceerd op

Ruim honderd jaren 60-woningen in Blerick maken een stap van energielabel E naar A+ door over te schakelen op hybride warmtepompen. De keuze viel op hybride omdat de meeste woningen enkele jaren geleden al een nieuwe hr cv-combiketel kregen. De warmtepomp maakt gebruik van buitenlucht en van de afgevoerde ventilatielucht als extra energiebron. Doordat de ventilatie retourlucht wordt toegevoegd aan de inkomende luchtstroom van buiten, hoeft er niet harder te worden geventileerd om aan de warmtevraag te voldoen.

De toe te passen hybride opstelling heeft geen separate buitenunit, zodat er buiten geen sprake is van geluidsoverlast. Bovendien is er minder installatiewerk nodig. De warmtepomp kan gecombineerd worden met een speciale dakdoorvoer, waardoor de luchttoevoer en -afvoer esthetisch weggewerkt worden in het dakvlak. Het betreft de monobloc HP-M 25 i lucht/water warmtepomp van Itho Daalderop, die met elk merk/type cv-ketel zijn te combineren.

Zonnepanelen en isolatie
De 124 eengezinswoningen krijgen verder acht zonnepanelen, de gevels worden geïsoleerd en er komen nieuwe, geïsoleerde daken op met een Rc-waarde van 6. De renovatiewerkzaamheden zijn in juni dit jaar gestart. De oplevering van de gerenoveerde woningen staat gepland voor begin 2021.

Ander relevant nieuws van onze redactie

Eerst hybride, daarna isoleren en uiteindelijk echt duurzaam

Appartementencomplexen met blokverwarming kunnen in drie stappen van het aardgas af. Dat stelt Energy Bridge, een bedrijf dat woningcorporaties helpt .

Zonder warmtepomp geen hybridisering

Eind maart kwam minister Wiebes met de Groen-Gas-Routekaart en de Waterstof-visie. Deze zijn koersbepalend voor de ontwikkelingen in de energietransitie. .

Investering voor versnelling energietransitie met hybride warmtepompen

Het Zuid-Hollandse energie-innovatiefonds ENERGIIQ en duurzaam investeerder Fair Capital Partners Impact Investing gaan investeren in HeatTransformers. Het bedrijf is gespecialiseerd .

Warmtepomptrends

Vorige jaar maakte Nefit Bosch bekend 100 miljoen euro te gaan investeren in de verdere ontwikkeling van warmtepompsystemen. De technologiegigant .
%d bloggers liken dit: