Sinds de uitvinding van de ‘damper-flapper’ om kolenkachels aan te sturen, is er veel gebeurd. Vlak na de introductie van de nieuwste versie van evohome kijkt Martin Roozendaal, Marketing Communications Manager van Resideo, terug op alle veranderingen. Bijvoorbeeld hoe ver de thermostaattechnologie is geëvolueerd om veranderingen in verwarmingssystemen te automatiseren. Maar ook om gebruikers en installateurs een passende comfortregeling te bieden en een cruciale rol te spelen bij het bouwen aan een duurzame toekomst.

Toen de damper-flapper in 1885 werd uitgevonden, verwarmden kolenkachels de huizen. Was het huis te koud, dan tilde het apparaat de afsluitklep van de kachel omhoog zodat er lucht bij het vuur kwam. De temperatuur van de woning ging dan vanzelf omhoog. In de eeuw daarna werd verwarming in een woning steeds verder verfijnd en geinnoveerd. In de jaren vijftig deed de iconische ronde thermostaat haar intrede in veel Nederlandse woningen. In de jaren tachtig verschenen de eerste thermostaten met digitale displays. De vooruitgang in elektronica bood meer mogelijkheden, zoals het vooraf instellen van de tijd en de dagen waarop de verwarming aan moet en naar welke temperatuur. Zo is elke woning aangenaam op temperatuur als de gebruiker opstaat en thuiskomt.

Klaar voor duurzame oplossingen
Fast forward naar 2021: niet alleen kunnen we nu de tijden en temperatuur voor de woning regelen – indien gewenst per kamer individueel – en uiteraard van waar dan ook ter wereld via een smartphone. We kunnen de aansturing van onze warmtebron ook automatisch laten aanpassen aan interne en externe omstandigheden, en inspelen op de volgende generatie duurzame oplossingen, zoals warmtepompen.
evohome is het voorbeeld dat de technologische evolutie binnen de branche toont. Dit slimme zonesysteem weerspiegelt de efficiency en de wensen van klanten en installateurs. Zo maakte het grijze scherm van de 2010-versie in 2014 plaats voor een kleurenscherm en een Gateway-installatie, zodat evohome via smartphone bedienbaar werd. In 2015 volgde de stap naar geïntegreerde wifi en een nog eenvoudigere installatie. Nu biedt de vernieuwde versie extra slimme functies voor duurzame energiebronnen, inclusief de nieuwste technologie die de efficiëntie van een verwarmingssysteem verhoogt. We zetten de belangrijkste trends die deze technologische vooruitgang gestimuleerd hebben op een rij.

CO2-neutrale warmte
Hoewel warmtepompen al in de jaren tachtig op de markt kwamen, speelde deze technologie zich lang af in een niche van de markt. Met het klimaatakkoord en de daaruit voortvloeiende wens van gasloos verwarmen, is het de verwachting dat de warmtepompmarkt de komende jaren exponentieel  zal groeien.
Logisch dus dat thermosstaattechnologie en verwarmingssystemen zich ontwikkelen om aan te sluiten bij dit beleid. De nieuwe generatie van het evohome-systeem is hierop geen uitzondering; het is de universele oplossing die niet alleen geschikt is voor het aansturen van warmtepompen en aan/uit- of modulerende OpenTherm-ketels en stadswarmte, maar ook voor het efficiënt en energiezuinig regelen van radiatoren en vloerverwarming. Zo weten huiseigenaren die evohome nu laten installeren voor hun ketel zeker dat deze toekomstbestendig is als ze willen overstappen op een warmtepomp.

Energiebesparing
Om zoveel mogelijk energie en kosten te besparen, is het tegenwoordig niet langer voldoende om de ketel simpelweg aan/uit aan te sturen op geprogrammeerde tijden en temperaturen. Een nauwkeurigere regeling van de verwarmingsketel, afhankelijk van de omstandigheden binnen en buiten de woning, is langzaamaan de norm om de energieprestaties van het verwarmingssysteem te optimaliseren. Met zijn slimme weersafhankelijke functie kan evohome het energieverbruik van het verwarmingssysteem verminderen op basis van de buitentemperatuur, de kamertemperatuur en de ingestelde temperatuur. Dus als het buiten warmer wordt en de warmtebehoefte binnen afneemt, schakelt evohome automatisch de verwarming uit. Zo wordt energie bespaard.
Omgekeerd verhoogt het systeem, wanneer het buiten een temperatuursdaling signaleert, de ingestelde temperatuur. Bovendien keert evohome automatisch terug naar het vooraf ingestelde programma als de buitentemperatuur weer stijgt. Omdat het evohome-systeem een pand in twaalf zones kan opdelen, kan het de instellingen voor elke zone automatisch aanpassen aan de afzonderlijke omstandigheden. Hierdoor kunnen bewoners in ruimtes met slechte isolatie of grote ramen zich net zo comfortabel voelen als in de rest van het huis. evohome kan ook de warmtecapaciteit van elke zone leren kennen via zijn gepatenteerde Specifieke Afgifte Afstemming- technologie en stuurt daardoor de ketel nog efficiënter aan. Het voorkomt daarmee inefficiënte hoge retourtemperaturen en zorgt voor een verbeterd rendement van de ketel.

Connectiviteit
Mensen doen steeds meer op afstand. Van het controleren of de auto afgesloten is tot het in de gaten houden van huizen via slimme beveiligingscamera's. Consumenten verwachten inmiddels ook dat ze de instellingen van hun verwarmingssysteem kunnen aanpassen zonder dat ze fysiek bij de thermostaat hoeven te staan.
Met ingebouwde wifi is evohome ook op afstand toegankelijk via smartphone en tablet om eenvoudig instellingen te wijzigen en energieverspilling te voorkomen. Ook is het eenvoudig te koppelen aan spraakgestuurde oplossingen. Zo kan je – vanuit je stoel – de temperatuur in bijvoorbeeld de woonkamer aanpassen naar een comfortabel niveau. Uiteraard is evohome ook te bedienen via het fraai vormgegeven bedieningspaneel. Zo wordt voorzien in iedere bedieningswens.
Elke verwarmingsinstallatie is anders, maar evohome is universeel toepasbaar. Het voegt zich naar de behoeften van klanten, zowel bij installatie als in het dagelijks gebruik. evohome is geschikt voor vele typen woonhuizen en kantoren: van luxe studio’s en eengezinswoningen tot dokterspraktijken en kleine kantoren.
Radiatoren, aan/uit- of OpenTherm-modulerende ketels? Vloerverwarming, stadsverwarming of warmtepomp? Gewoon een kwestie van evohome installeren!

Dit artikel is aangeleverd door Resideo als commerciële boodschap