Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 103 seconden

In januari start IZ met een nieuwe rubriek ‘Vakwerk’. Hierin laten we iedere maand onvervalste stukjes vakmanschap zien van installateurs. Riccardo Ruggiero van Ruggiero Installatie en Montage trapt af. Hij zal ons de eerste aflevering meenemen naar Den Haag waar hij onlangs een zonneboilersysteem neerzette bij… een collega-installateur! De foto’s laten een keurig afgewerkte installatie zien, maar voordat het zover was, moest Ruggiero wel een aantal obstakels overwinnen. Uiteraard besteden wij ook graag aandacht aan uw vakwerk. Heeft u foto’s en 10 minuten de tijd voor een kort telefonisch interview om uw project toe te lichten? Mail ons.

Hierna volgt alvast een voorproefje van Ruggiero’s verhaal:

80 heatpipes

Riccardo Ruggiero stuurde ons foto’s van een zonneboiler-installatie. Ze zijn genomen tijdens de aanleg van het systeem. Ruggiero is trots op zijn staaltje vakwerk en terecht. Het ziet er fraai afgewerkt uit en, de klant is blij.

De 34 lentes die Riccardo Ruggiero telt, zeggen niets over zijn ervaring. De installateur zit namelijk al sinds zijn 18e in het vak. Eerst als medewerker van een installatiebedrijf, sinds 2010 als zelfstandige. En de zaken gaan goed. Vooral sinds dit jaar. “De aanvragen voor duurzame oplossingen stromen binnen.”

Stijgende vraag
Warmtepompen, zonneboilers, pelletketels, Ruggiero installeert ze allemaal. De installateur verdiepte zich al jaren geleden in duurzame oplossingen en plukt daar nu de vruchten van. “Door de subsidiestroom en discussies over een gasloze toekomst krijgen klanten steeds meer interesse in warmtepompen en dergelijke.” Maar vaak blijken de omstandigheden verre van ideaal te zijn om de overstap te wagen.

Financiële drempel
“Veel huizen hebben zo’n slechte bouwkundige schil dat het geen zin heeft om een warmtepomp te installeren. Ook zonneboilers en pelletkachels vallen al snel af, omdat ze beschikken over te weinig vermogen om de hele woning te verwarmen. De klant zou eerst de buitengevel moeten aanpakken, maar ja HR+++ glas, extra isolatie, dat kost geld. Veel huishoudens haken dan af, omdat ze het financieel niet kunnen bolwerken.”

Lees het hele artikel in IZ januari 2018. Ontvangt u IZ nog niet? Meld u hier aan voor een gratis proefabonnement.