Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 148 seconden

Lead by example. Dat principe geldt ook voor de vakbeurs Energie, waar slimme inkoop van energie, terugdringen van energiegebruik en energiebeheer in de bouw, industrie en mobiliteit centraal staat. Daarom vindt dit evenement volledig CO2-neutraal plaats, dankzij een goede samenwerking met het Utrechtse bedrijf One2green. De komende editie van Energie, van dinsdag 7 oktober tot en met donderdag 9 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch, gebeurt dit alweer voor de vijfde keer.

Volgens Robin Koek, eigenaar van One2green, is de CO2-uitstoot van de vakbeurs Energie inmiddels vrij nauwkeurig in kaart gebracht. “Omdat we het al vier keer eerder hebben gedaan, weten we heel goed hoeveel CO2-uitstoot de beurs met zich meebrengt en waar die uitstoot vandaan komt. Daarbij kijken we naar een aantal factoren, zoals natuurlijk het directe elektra- en gasverbruik, de hoeveelheid papier en afval en transport rond zo’n evenement – bijvoorbeeld vanwege bevoorrading en opbouwwerkzaamheden – maar ook het aantal bezoekers en exposanten dat met de auto komt.“ Laatstgenoemde categorie blijkt overigens de grootste factor van belang te zijn. “Ruim 80% van de totale CO2-uitstoot van de beurs is afkomstig van personenvervoer”, aldus Koek.

Hoewel de mogelijkheden om met het openbaar vervoer naar de beurs te komen steeds toegankelijker én aangeraden worden door de organisatie van de vakbeurs Energie, blijft dat percentage al jaren nagenoeg hetzelfde, weet Koek. “Daar hebben we dus weinig invloed op, ondanks de stappen die wel gezet worden. Op andere terreinen wordt wel energie bespaard, bijvoorbeeld met verantwoorde producten in de catering, gescheiden afvalinzameling en afspraken met leveranciers over aankledings- en verpakkingsmateriaal. Desalniettemin blijft personenvervoer dus een onverminderd en fors aandeel van de CO2-uitstoot, waardoor het lastig is om als beurs aan directe energiereductie te doen.“

Daarom is ervoor gekozen om in ieder geval de uitstoot volledig te compenseren. En daar komt de expertise van One2green om de hoek kijken. “Wij berekenen de CO2-uitstoot, in aantallen per duizend kilogram, en gaan vervolgens op zoek naar projecten waar diezelfde hoeveelheid juist bespaard wordt.” Als sprekend voorbeeld van zo’n project noemt Koek een papierfabriek die het restmateriaal pulp omzet in energie die de fabriek zelf weer gebruikt. De kosten die nodig zijn om zo’n project (of besparing) mogelijk te maken, worden dan weer betaald door de organisatie (vakbeurs Energie) in de vorm van waardecertificaten die aangekocht worden bij One2green (één certificaat per duizend kilogram CO2-uitstoot), waarna dat bedrijf als bemiddelaar optreedt bij de financiering van een besparingsproject. Vorig jaar werd op die manier zo’n 150.000 kilogram CO2 (de totale uitstoot van Energie 2013) gecompenseerd.

Energie 2014 wordt georganiseerd door Jaarbeurs en vindt plaats van dinsdag 7 oktober tot en met donderdag 9 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Bezoekers krijgen een breed exposantenaanbod en een uitgebreid inhoudelijk programma met congressen, lezingen en prijsuitreikingen voorgeschoteld. Gelijktijdig met Energie vinden het Solar Event en het PassiefBouwen Event plaats. De vakbeurs Energie is dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

Voor meer informatie: www.energievakbeurs.nl