Uitzending Radar houdt gemoederen bezig in installatieland

Gepubliceerd op

Afgelopen week besteedde Radar uitgebreid aandacht aan de warmtepomp. Uit een enquête bleek dat 20 procent van de ondervraagden de woning niet op temperatuur kan krijgen en voor 17 procent de energierekening hoger uitvalt dan voorheen. Op onze Social Mediakanalen volgde een storm aan reacties. Verscheidene installateurs en adviseurs wezen op het belang van een goede isolatie en luchtdicht bouwen.

Zo zegt Chris van Laar, specialist Meet- & Regeltechniek bij ULC Installatietechniek op LinkedIn: “In een huis dat niet goed geïsoleerd is, kun je stoken tot je een ons weegt. Je krijgt het niet warm. Dom dat ze niet eerst advies geven om een huis goed te isoleren. Dat is altijd stap 1.”

Koudeval tegengaan
René van der Drift, eigenaar van Drift Engineering sluit zich bij hem aan. Maar “naast goed isoleren is ook het tegengaan van koudeval door natuurlijke ventilatie belangrijk, omdat meestal een warmtepomp in combinatie met lage temperatuurverwarming wordt toegepast. Dit is echt een issue, dat verduurzaming via warmtepompen in diskrediet kan brengen.”

Telegraaf nieuws
Pieter van Loon, Projectconsultant Duurzame Installatietechniek zet vraagtekens bij de representativiteit van het onderzoek: “Je kunt je afvragen of het onderzoek wel representatief is. Er zijn namelijk al meer dan 220.000 warmtepompen geplaatst in Nederland en zover ik weet zijn er geen grootschalige klachten. Anders zouden er 44.000 mensen ontevreden zijn over hun systeem en daar zouden we echt wel wat van horen. Het voelt voor mij als Telegraaf nieuws!”

“Kies niet massaal voor de warmtepomp”
Is het misschien verstandiger om niet massaal te kiezen voor de warmtepomp als duurzame oplossing, vraagt Erik de Bruin zich af. “Warmtepompen vergen relatief hoge investeringen en aanpassingen in de woning. Laagfrequent infrarood panelen vergen alleen een paar stopcontacten en die zijn er meestal al wel. Zijn ze er niet, dan moet je hooguit een aanpassing in de meterkast doorvoeren.”

Van een andere planeet
Tijdens de uitzending van Radar kwam tot slot ook Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, aan het woord. Op Facebook liet installateur Robert van der Poel zijn teleurstelling blijken over de uitspraken van Terpstra. “Hij zegt dat er duizenden technici met Green Skills worden opgeleid. Die gast komt van een andere planeet! Ten eerste zijn er onvoldoende opleidingsmogelijkheden en tweede kan je nu al niemand vinden voor onze normale werkzaamheden.”