De tweede ‘Raad het gereedschap’ bleek wat moeilijker. Iets met rioleringsbuizen, hadden we er nog bij gezet. En dat leverde uiteindelijk een handvol goede antwoorden op. “De lange beitel op de foto is een strikbeitel en de korte een zetbeitel”, legt Jaap Schut uit, verzamelaar van historisch gereedschap en oude installaties die straks in een installatiemuseum zijn terug te vinden. “De beitels werden gebruikt om rioleringsbuizen waterdicht met elkaar te verbinden.”

Schut: “Rioleringsbuizen waren in vroegere jaren van gietijzer gemaakt. Deze buizen werden door middel van een sok/mof-verbinding aan elkaar bevestigd: aan één zijde van de buis een sok, aan de andere zijde een glad eind, het spie-eind. Het spie-eind werd in de mof gestoken en vervolgens moest deze verbinding waterdicht worden gemaakt.”

Striktouw en lood
“Hiervoor werd er striktouw/lijntouw aangebracht in de mof”, vervolgt de Naaldwijker. “Dit striktouw werd met de lange beitel, de strikbeitel, stevig aangedrukt. De mof was voor de helft gevuld met striktouw. De bovenste helft werd opgevuld door gegoten lood of loodwol. Het lood werd aangezet en strak in de mof gemaakt met behulp van de korte beitel, de zetbeitel. Zo ontstond een stevige en waterdichte verbinding.”

En de winnaar is…?
Winnaar is dit keer W. Reinink, die ons wist te melden dat er nog van deze beitels in zijn kast liggen. Hij krijgt van Gedore Technag een fraaie set schroevendraaiers met ergonomische handgrepen toegestuurd. In de septemberuitgave van InstallateursZaken vervolgen we de prijsvraag met een nieuwe ‘gouwe ouwe’. Houd onze printgave en installatienet.nl begin september in de gaten.

Op onze nieuwsbrief abonneren