Het gereedschap op de foto, waarnaar wij in IZ mei vroegen, betreft een vroege (80 tot 100 jaar oude) verstelbare Engelse sleutel. Een Engelse sleutel is een moersleutel die dezelfde toepassing heeft als een steeksleutel, maar waarvan de bekwijdte met behulp van een wormwiel verstelbaar is. De eerste verstelbare sleutels werden ontwikkeld door Edwin Beard Budding (1795-1846). Later. in 1892, verbeterde en patenteerde Johan Petter Johansson uit Zweden de vinding.

De meeste inzenders hadden het antwoord goed. Zo ook Henk de Bloeme uit Stellendam, die daarbij opmerkte dat de voorloper van de bahco ook een merk had in Nederland. ‘Een zekere ‘Van Tuyl’ maakte deze sleutels destijds. Ze zijn nog te zien op een schilderij van de voormalige draaierij van Wilton (zie foto links, rechtsonder). De Bloeme: Het schilderij is een gouache achter glas van Heyenbrock, een kunstenaar die in het begin van de vorige eeuw een van de weinigen was met een oog voor de industrie. Ik heb gehoord dat het gemaakt is in opdracht van Van Tuyl zelf.’

Henk de Bloeme krijgt binnenkort de fraaie set schroevendraaiers (t.w. van 50 euro) toegestuurd, ter beschikking gesteld door Gedore Technag.
Alle overige inzenders, bedankt voor jullie deelname en doe weer mee met de volgende ‘Raad het gereedschap’ (zie de foto onder). Insturen kan nog tot 1 juli a.s. naar: redactie@merlijnplus.nl. Tip: het heeft iets te maken met rioleringsbuizen. Ook nu stelt Gedore Technag weer een set schroevendraaiers (t.w. van 50 euro) beschikbaar.

Op onze nieuwsbrief abonneren