Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 98 seconden

In eenoude gymzaal in Bodegraven is sinds het begin van dit jaar een duurzaamkantoor gevestigd. Het gebouw uit 1955 is volledig verbouwd tot een moderne werkplek die voldoet aan verregaande duurzaamheidseisen. Bovendien is zoveel mogelijk van het oude materiaal hergebruikt. Adviesbureau Merosch wil haar nieuwe huisvesting laten zien hoe de bouwsector duurzaam om kan gaan met bestaande materialen.

De gymzaal zelf is helemaal intact gebleven, op wat binnenmuren van de kleedruimten na. De gymvloer ligt er nog in en het klimrek is behouden. Toch is er ook veel veranderd. Er zijn diverse duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd om tot een circulair, gasloos, energieleverend en gezond gebouw te komen. Zo zijn materialen uit het gebouw weer hergebruikt en verwerkt, zoals houten balken uit het plafond voor een vloer en cv-leidingen in een trapleuning. Hierdoor hoefde zo min mogelijk materiaal te worden weggegooid – het principe van circulair bouwen. Daarbij is het gebouw niet meer aangesloten op het gasnet, maar heeft het een warmtepomp en komen er in april 2018 zonnepanelen op het dak. Er is ook een elektrische laadpaal die door de hele buurt gebruikt mag worden.

Living Lab
Merosch vindt het belangrijk dat de bouwsector stappen vooruit maakt in het verduurzamen van onze huizen en werkplekken. Daarvoor is het essentieel dat iedereen kan beschikken over kennis die in duurzaamheidsprojecten wordt opgedaan. “Om die reden delen we alle kennis rondom de circulaire renovatie van onze huisvesting”, vertelt directeur Ronald Schilt. “Hiermee hopen we dat ons kantoor gaat dienen als een Living Lab waarin we nieuwe technieken en methoden testen én toepassen. Deze kennis delen met de markt – ook met concurrenten – zien wij als essentieel voor het sneller verduurzamen van de gebouwde omgeving.”

Open Dag
Op 14 april 2018 van 10.00 tot 16.00 uur vindt er een open dag plaats waar iedereen welkom is om het pand te bewonderen en meer te leren over de duurzame innovaties die zijn toegepast. Om 11:00 uur vindt de symbolische opening van het pand plaats door Kees Oskam, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.