“De besluiteloosheid van het kabinet betekent voor de technieksector een miljardenstrop.” Dat zei voorzitter Doekle Terpstra bij het stikstofprotest op het Malieveld. Hij riep het kabinet op vandaag nog actie te ondernemen. “Installateurs en technisch dienstverleners zijn Klimaataanpakkers. Láát ons dan ook aanpakken!”

Terpstra: “Als we het hebben over bouwprojecten, gaat het al lang niet meer alleen over heipalen, beton en bakstenen. Bij de meeste nieuwbouwprojecten bestaat de aanneemsom voor bijna vijftig procent uit techniek. Dat is techniek waar Nederland de komende jaren slimmer en schoner van wordt. De impact op de technieksector is dus groot.”

Energieneutraal
Met het stilleggen van bouwprojecten worden de problemen op termijn alleen maar groter. Bij heel veel van die projecten gaat het namelijk om woningen en kantoren die energiezuinig zijn. En die hebben we keihard nodig om dit land in 2050 energieneutraal te maken.

Knopen doorhakken
Techniek Nederland waarschuwt voor vertraging bij het uitvoeren van de energietransitie. Terpstra: “Want als we de doelstellingen van het Klimaatakkoord realiseren, dan kan dat niet zonder de techniek in al die nieuwe kantoren, scholen en woningen. Ook daarom moet het kabinet nú knopen doorhakken.”

Bekijk hier de nieuwsvideo:

Op onze nieuwsbrief abonneren