De eerste commerciële UOB-app is gepresenteerd op het online innovatie event Building Holland Digital. De app maakt het mogelijk om de open Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) in de praktijk toe te passen. Dit open platform maakt de uitwisseling van BIM 3D-modellen mogelijk voor alle partijen in de bouwketen. De UOB is te gebruiken tijdens alle fasen van het ontwerp- en bouwproces.

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, presenteerde de UOB-app op het online innovatie event Building Holland Digital, dat op 27, 28 en 29 oktober rechtstreeks wordt uitgezonden vanaf Next Level op de eerste verdieping van Evenementenhal Gorinchem. Building Holland Digital presenteert de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van Energietransitie, Circulariteit en Slim & Gezond. Het event werd officieel geopend door Terpstra.

Cruciaal
Terptra ziet de app als een onmisbare tool voor ketensamenwerking. “Als installatie- en bouwsector willen we onze verantwoordelijkheid nemen in de uitdagingen waar Nederland voor staat. Daarom moeten we werken aan onze kwaliteit, innovatiekracht en productiviteit. Digitalisering en samenwerking zijn cruciaal voor een duurzaam, circulair en innovatief land.”

Samenwerken
Techniek Nederland, FME, Fedet, Ketenstandaard en 2BA hebben het platform ontwikkeld in samenwerking met een aantal grote technisch dienstverleners en fabrikanten. Terpstra: “Eiland-automatisering is niet genoeg. We moeten echt samenwerken op basis van open standaarden. Met de UOB zorgen we voor de standaardisatie die nodig is om binnen ieder bedrijf datagedreven te kunnen ontwerpen, installeren en beheren. In elke schakel van de keten.”

Nú inzetbaar
De UOB is nu beschikbaar in Autodesk Revit dankzij TheModus Essential app van Cadac. Dit betekent dat installateurs de UOB nu kunnen toepassen in hun projecten. Dit biedt kansen, zeker voor generiek ontwerpen. De mogelijkheden voor specifiek ontwerpen worden elke dag groter, doordat fabrikanten steeds meer productdata toevoegen volgens onder andere de nieuwe ETIM-MC standaard.

digiGO
De open Uniforme Objecten Bibliotheek is één van de versnellingsprojecten van de digiGO. Met dit initiatief willen de overheid, Techniek Nederland en Bouwend Nederland de digitalisering in de bouw een impuls geven. De UOB zorgt ervoor dat de uitwisseling van informatie zonder fouten kan plaatsvinden. Dat is de basis voor beter ontwerpen en bouwen en voor een optimale uitvoering van onderhoud en beheer. Zo is de UOB een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Bouwwerk Informatie Model 3D (BIM 3D).

Datagedreven ontwerpen, installeren en beheren via app

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, presenteert op 27 oktober tijdens Building Holland Digital de eerste volledig werkzame app voor ...
Verder Lezen

Foutloos uitwisselen BIM 3D-modellen nu voor ieder installatiebedrijf mogelijk

De eerste versie van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) is verschenen. Dit open platform maakt de uitwisseling van BIM 3D-modellen ...
Verder Lezen

“Bouw- en installatiebranche houdt Nederland draaiend”

Technische installaties spelen een essentiële rol binnen de continuïteit van maatschappelijke processen. Om te zorgen dat deze systemen goed blijven ...
Verder Lezen

Nieuwe BIM-software

Met DDS-CAD 15 biedt Data Design System nu de volgende ontwikkelingsfase van haar BIM-oplossing voor gebouwgebonden installaties. Verschillende innovaties en ...
Verder Lezen