70% van de mensen thuis ventileert altijd. Daarbij geeft meer dan de helft de voorkeur aan natuurlijke ventilatie (ramen open). 57% denkt dat slechte ventilatie in huis verspreiding van het coronavirus in de hand werkt. 17% zegt sinds de uitbraak van corona meer te ventileren. Bijna de helft van de respondenten maakt het ventilatiesysteem, roosters, kanalen en apparaat (bijna) nooit schoon. Dit blijkt uit een bewonersonderzoek van Feenstra.

Ventilatie in woningen is belangrijk voor de gezondheid. Niet alleen het wegzuigen van ‘oude’ lucht is belangrijk, ook de aanvoer van verse lucht. Hoewel de meeste mensen zeggen altijd te ventileren, is het belang van goede ventilatiehygiëne vaak onbekend.

“Ventileren belangrijker dan ooit”
Onderzoek naar het effect van ventilatie op verspreiding van het coronavirus is nog in volle gang, maar het mantra blijft: ventileren, ventileren, ventileren. Directeur Adriaan Pietersma van Feenstra: “In meer dan een miljoen woningen in Nederland is de luchtkwaliteit ronduit ongezond. Als bedrijf houden we de ontwikkelingen en aanbevelingen omtrent ventilatie en corona uiteraard nauwlettend in de gaten. Maar ventileren is altijd belangrijk, nu meer dan ooit.”

Frisse, zuurstofrijke lucht
“We zijn veel meer thuis, vaak met het hele gezin, dus de aanvoer van verse zuurstofrijke lucht en afvoer van zuurstofarme lucht dient de gehele dag door te gebeuren. Na enige tijd daalt de luchtkwaliteit in een woning. Om gezondheidsklachten te voorkomen is het belangrijk om frisse, zuurstofrijke lucht de woning in te laten, en vervuilde, zuurstofarme lucht af te voeren. Als dat niet gebeurt ontstaan er vochtproblemen en schimmelvorming. Schimmel is slecht voor de gezondheid; afhankelijk van het soort schimmel kunnen schimmels zelfs een gevaar voor de gezondheid vormen. Dus weer of geen weer: ventileren is noodzakelijk.”

50% ventilatiesystemen niet schoon
Hoewel de meeste mensen zich bewust zijn van het belang van ventilatie, maakt bijna 50% het ventilatiesysteem in hun woning nooit schoon. Pietersma: “Ook ventilatieroosters moeten goed schoongehouden worden – anders komt er met de verse lucht van buiten fijnstof en vuil van binnen én van buiten mee naar binnen. Mechanische ventilatiesystemen moeten minstens één keer in de twee jaar gereinigd worden. Bij een warmteterugwininstallatie moeten bovendien de luchtfilters minstens elk halfjaar vervangen worden. Bij een dergelijke installatie is natuurlijke ventilatie in principe niet nodig.”

Op onze nieuwsbrief abonneren