Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 105 seconden

Vandaag wordt voor de tweede keer ‘Bewust Veilig’ gehouden. Ruim 58.000 medewerkers in de bouw- en infrasector en de installatiebranche staan stil bij veilig werken. Meer dan 250 bedrijven geven op ruim 4300 bouwplaatsen extra aandacht aan veiligheid op de werkplek. De voorzitters van Uneto-VNI  en Bouwend Nederland bezoeken deze ochtend samen met de Inspectie SZW de nieuwbouw van het Amphia ziekenhuis in Breda.

De bouw is al jaren één van de meest risicovolle sectoren. Ruim een kwart van de ongevallen met een dodelijke afloop vindt plaats in de bouw. Vorig jaar kwamen 20 mensen om door bouwwerkzaamheden. Dat waren er 4 meer dan het jaar ervoor en 11 meer dan in 2015. Uneto-VNI zegt desgevraagd niet over cijfers te beschikken voor de installatiebranche. “Maar die zullen naar verhouding beduidend lager liggen dan in de bouw”, benadrukt Dick Reijman, woordvoerder van de branchevereniging. “Maar elk ongeluk is er een teveel, daarom is de Bewust Veilig Dag zo belangrijk.

Vallen van hoogte, vallende objecten en onjuist gebruik van elektrische gereedschappen zijn volgens Uneto-VNI de drie belangrijkste oorzaken van ongevallen tijdens het werk. Reijman: “Bij ongelukken in onze branche lopen medewerkers nogal eens snijwonden op.” Ook de toenemende werk- en tijdsdruk is een bron van zorg. De branchevereniging adviseert op het werk uit te gaan van het principe ‘wij werken veilig of we werken niet’. Reijman: “Dat moet een gedeeld principe zijn van alle partijen op een project inclusief de opdrachtgever. Veiligheid is topprioriteit. Natuurlijk is er tijds- en werkdruk, maar dat dit mag nóóit leiden tot concessies met betrekking tot de veiligheid van werknemers.”

De ‘Bewust Veilig’ dag is een initiatief van Bouwend Nederland, Uneto-VNI, Aannemersfederatie Bouw, de Governance Code Veiligheid in de Bouw en andere stakeholders. Deze organisaties hebben de handen ineen geslagen om jaarlijks, op de derde vrijdag in maart, Bewust Veilig te zijn. De motivatie is dat iedereen aan het eind van de werkdag weer gezond en veilig naar huis moet kunnen en aan het eind van zijn loopbaan gezond en fit met pensioen. Ongelukken en arbeidsongeschiktheid moeten worden voorkomen en er moeten faciliteiten worden geboden om werknemers duurzaam inzetbaar te houden.