Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 67 seconden

Veel HVAC-fabrikanten investeren in toenemende mate in elektrisch aangedreven verwarmingsoplossingen. Deze trend heeft ook invloed op installatiebedrijven. Traditioneel behoorden verwarming, ventilatie en airconditioning tot het rijk van de W-installateur. Onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy ziet echter steeds meer allround-installatiebedrijven op de markt verschijnen. Deze voeren zowel het HVAC- als elektrotechnische werk aan installaties uit. Dit kunnen W-installatiebedrijven zijn die elektrotechniek aan hun pakket hebben toegevoegd. Maar ook E-installateurs die W-techniek in huis hebben gehaald.

Niet alleen de overgang naar All electric zorgt voor deze verschuiving. Opdrachtgevers geven steeds vaker de voorkeur aan één installatiebedrijf dat alle installatieopdrachten (zowel W als E) uitvoert, aldus het onderzoeksbureau. Bovendien worden bouwinstallaties steeds complexer en slimmer, wat vraagt om een hoger kennisniveau van installateurs voor de totale installatie (W en E).

Deze trend verschilt overigens per land. In Duitsland voert slechts 13% van de HVAC-installateurs elektrotechnisch installatiewerk uit. Dit percentage is de afgelopen jaren stabiel gebleven. Eén van de redenen hiervoor is het beschermde en goed gedefinieerde bedrijfstak van de HVAC-installateur (‘Meister’ specialisatie). In Nederland doet bijna de helft van alle HVAC-installatiebedrijven ook elektrotechnisch werk. Dit is de afgelopen 2 jaar van 36% naar 44% gegroeid. In Frankrijk is deze toename het hoogst. Over een periode van 2 jaar is het aandeel van HVAC-installateurs die ook elektrotechniek uitvoeren, gestegen van 9% in het vierde kwartaal van 2014 tot 23% in het vierde kwartaal van 2016.