Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 131 seconden

balansventilatie-vascoIn het energiezuinige luxewoningconcept van Jack Koster worden standaard balansventilatie‐units met warmteterugwinning voorgeschreven. Deze Vasco D400‐units verversen elk uur 400 m3 de binnenlucht. Jack Koster Houses (JKH) zijn passiefhuizen (verbruik voor ruimteverwarming‐ en koeling van maximaal 15 kWh/m2/jaar) en energieneutraalwoningen (EPC tussen 0,01 tot 0,15) met hoogwaardige afwerking voor particulier opdrachtgevers. “Deze units sluiten het beste aan bij de eisen van ons opdrachtgevers ten aanzien van geluid en gezondheid”, motiveert de Groningse ontwikkelaar zijn keuze.

“Het zoemende geluid van ventilatiesystemen wordt als zeer storend ervaren. Met een geluidsproductie van 26 decibel bij normaal gebruik (stand 2, red.) blijft de D400‐unit ruim onder de geluidseis van 30 decibel die het Bouwbesluit oplegt.” Dat Vasco in de unit standaard gebruikmaakt van F6‐categorie elektrostatische fijnstof‐ en pollenfilters, was voor Koster een ander argument om de D400 standaard voor te schrijven. “De woningen zijn vrijwel luchtdicht (qv10‐waarde 0,4, red.). Ventilatie is noodzakelijk voor een gezonde luchtkwaliteit en de filters dragen hieraan bij. Met name mensen met luchtwegklachten zoals astma profiteren van extra schone lucht.”

Naast sociale duurzaamheid (geluid‐ en luchtkwaliteit) speelt vanwege de lage energieprestatie‐eisen eveneens energiezuinigheid een belangrijke rol in het keuzeproces. “De D400‐unit met energielabel A draagt bij aan het geringe energiegebruik van de woningen”, verklaart Marcel Schut, commercieel technisch adviseur van Vasco, de keuze voor de unit. “Dankzij een aantal moderne technieken gebruikt hij gemiddeld 40 watt (bij normale werking). Zo heeft de warmtewisselaar een hoog thermisch rendement. De bypass‐functie schakelt de warmteterugwinning in de zomer automatisch uit zodat koelere buitenlucht niet onnodig wordt verwarmd. Dat bespaart energie. Andere energiezuinige technieken zijn de automatische vorstvrijregeling en gelijkstroommotoren.”

In ruim 40 Jack Koster Houses, die zich met name concentreren in Noord‐Nederland, zijn de Vasco‐units toegepast. Een energieneutraal Jack Koster House in Eelderwolde in Drenthe is het meest recente project. Pot Installatietechniek uit Slochteren installeert de units in deze woning. Voor mede‐eigenaar Jaap Siertsema is de keuze voor Vasco logisch vanwege de flexibiliteit die de unit biedt. “De D400 beschikt over zowel een boven‐ als onderaansluiting voor de luchtventilatiekanalen. De aanvoerkanalen die naar de verblijfsruimten onder de unit worden geleid kun je daardoor mooi aansluiten. Je hebt geen u‐stukken nodig om zo’n kanaal bovenop de unit aan te sluiten, waardoor een brei aan buizen ontstaat. Zeker in renovatieprojecten waarin weinig ruimte is, komt de flexibiliteit goed van pas.”

De D400‐units kunnen zowel links als recht geplaatst worden. Siertsema: “ Ik hoef maar één unit te bestellen in plaats van een linker of rechter. Daardoor grijp ik bij de groothandel eigenlijk nooit mis.”

Medio februari 2017 wordt het Jack Koster House in Eelderwolde opgeleverd.