Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 170 seconden

Voor drinkwater- en verwarmingsinstallaties op etages zijn flexibele meerlagen buizen ideaal. Deze kunnen snel vanaf de rol worden gelegd waardoor bij het installeren maar weinig vormdelen nodig zijn. Het nieuwe buisleidingsysteem Viega Smartpress maakt de verwerking nog eenvoudiger. De nieuwe fittingen van roestvast staal en brons hebben geen O-ring. Het kalibreren of verwijden van buizen behoren daarmee tot het verleden. Naast de snellere verwerking onderscheiden de fittingen zich door minimale drukverliezen. Deze liggen tot 80 procent lager dan die van standaardfittingen voor kunststof buizen. Door de minimale drukverliezen kunnen drinkwaterinstallaties met Viega Smartpress kleiner worden gedimensioneerd.

De fittingen van roestvast staal en brons hebben in plaats van een O-ring een zwaar belastbaar steunlichaam van PPSU. Hierop dicht de buisleiding na het persen volledig af. Dat vereenvoudigt de verwerking: nadat de buis op maat is gemaakt, kan de fitting direct worden opgestoken en geperst. Afbramen, kalibreren of verwijden van meerlagen buizen zijn daarmee niet meer nodig.

Kleiner dimensioneren
De vlakke afdichting heeft als voordeel dat de buisdiameter door het ontbreken van een O-ring niet wordt vernauwd en bij het leggen in bochten een gunstige doorstromingsgeometrie behouden blijft. Bij standaardfittingen voor meerlagen buizen uit messing of kunststof treden er stromingsomleidingen en diametervernauwingen op door de O-ring die leiden tot hoge drukverliezen. De omleidingen zijn met het basiselement van de fittingen uit roestvast staal en brons gevormd voor een gunstige doorstroming. De fitting hebben een geringe weerstandwaarde (Zeta-waarde) die onder de waarden van bekende standaardfittingen ligt.

Door de geringere stromingsweerstand kan bij het ontwerp van sanitaire installaties worden gewerkt met kleinere nominale diameters voor de buisleidingen en fittingen.

De bij het Viega Smartpress-systeem behorende meerlagen buizen zijn leverbaar in de afmetingen 16 tot en met 63 mm. De buis bestaat uit een PE-Xc-basisbuis, een aluminiumlaag en een PE-Xc-ommanteling. Deze opbouw garandeert vormstabiliteit, betrouwbare zuurstofdichtheid en een hoge belastbaarheid tijdens het leggen van de rol. De zwaar belastbare buis wordt door Viega vervaardigd op de productielocatie Niederwinkling (D). Hier heeft het bedrijf de productie van kunststofbuizen geconcentreerd.

Voor sanitair-, verwarmings- en gasinstallaties
De meerlagen buis kan in drinkwater- en verwarmingsinstallaties worden ingezet. In drinkwaterinstallaties zorgt het doorstroom geoptimaliseerde buisleidingsysteem ook bij grote afnamehoeveelheden voor een comfortabele watervoorziening. Dat komt de drinkwaterkwaliteit ten goede: door de geringere dimensionering van het buisleidingsysteem wordt een regelmatige wateruitwisseling bevorderd. Het risico van stagnatie wordt daardoor kleiner.

In verwarmingsinstallaties zorgt Viega al bij de marktintroductie van het  nieuwe kunststofleidingsysteem voor een snelle en eenvoudige verwerking dankzij tal van praktische aansluitvarianten en handige onderdelen. Zo omvat het programma verschillende efficiënte verwarmings-aansluitblokken en voorgeïsoleerde buisleidingen.

Dankzij de afdichtcontour zonder O-ring kunnen met dezelfde fitting ook  gasinstallaties worden gemaakt. Zo is op elk moment de passende fitting bij de hand, ongeacht het medium. Voor gasinstallaties kunnen Viega Smartpress-fittingen in de maten van 20 tot en met 32 mm worden gebruikt. De buizen voor gastoepassingen zijn verkrijgbaar als rol en stang en kunnen veilig worden geïnstalleerd onder pleisterwerk en in installatiekokers.

Voor het persen van de innovatieve Viega Smartpress-fittingen worden de persmachines van de fabrikant ingezet met persbekken die op het systeem zijn afgestemd. Naast de Viega Smartpress-buizen kunnen ook de reeds op de markt aanwezige Pexfit Fosta-buizen met de nieuwe fittingen worden gebruikt. Zo kunnen bestaande installaties zonder extra overgangen worden gerepareerd of uitgebreid. Gebruikers van het Viega Pexfit Fosta-systeem blijven met de komst van het nieuwe systeem dan ook worden bediend en kunnen hun bestaande gereedschap hiervoor blijven gebruiken.