Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 137 seconden

160428 TBI - Technische ruimte in aanbouwDe TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros zijn gestart met de oplevering van de volledige technische infrastructuur en de elektrotechnische ruggengraat van de nieuwe protonenkliniek HollandPTC in Delft. Hiermee hebben de bouwers na het hoogste nu ook het slímste punt bereikt in de realisatie van de protonenkliniek. Het Holland Particle Therapy Centre wordt gebouwd in opdracht van een consortium van de TU Delft, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC). Vanaf medio 2017 worden er in HollandPTC 600 kankerpatiënten per jaar behandeld.

Een belangrijk technisch onderdeel van het patiëntgedeelte en de behandelruimtes is de binnenspanningsinstallatie van de protonenkliniek. Nu deze is gerealiseerd wordt er gestart met het leggen van een hoogspanningsleiding van het 23-kV inkoopstation net buiten HollandPTC naar het middenspanningsstation op de begane grond van de kliniek. Vervolgens leidt de bekabeling naar twee transformatoren van 1800 kW op de begane grond en twee transformatoren van ieder 1600 kW op de tweede verdieping.

De installateur schakelt in de komende week door naar de hoofdverdeelinrichting en de relevante groepenkasten. Kees Luijk, projectleider Croonwolter&dros: “Met het in bedrijf stellen van de middenspanningsinstallatie bouwen we de elektrotechnische infrastructuur langzaam maar zeker verder uit. Daar hebben we een lange tijd naartoe gewerkt. Het is mooi om dit belangrijke punt in de bouw van HollandPTC samen bereikt te hebben.”

Ook worden deze week de installaties ten behoeve van onder andere de klimaatregeling in de behandelruimtes in bedrijf gesteld. De koelinstallatie die hiervoor gebruikt wordt, is volledig uitgevoerd in roestvrijstaal en gevuld met gedemineraliseerd water (water dat ontdaan is van alle mineralen). Ook wordt de laatste hand gelegd aan de doorvoer van de medische en technische gassen voor de behandelingsapparatuur. Bijzonder is dat alle leidingen voor de gassen en installaties ingestort zijn in metersdik beton. Robin Alberts, projectleider Croonwolter&dros: “De leidingen slingeren als aders door het beton naar het hart van het gebouw, de technische ruimte. Daar staan de luchtbehandelingskasten, de koelmachine en de warmtewisselaars voor de duurzame broninstallatie. Het is voor ons erg indrukwekkend om te zien dat we in zo’n korte tijd de gehele werktuigbouwkundige infrastructuur met behulp van BIM hebben opgebouwd”.

De elektrotechnische infrastructuur moet voldoen aan zeer strikte veiligheidstechnische keuringen. Daarnaast voldoen de werktuigbouwkundige installaties aan de relevante druktesten en reinheidsverklaringen. Johan Atsma, Commissioning Croonwolter&dros: “Voor het opbouwen en testen van de installaties werken onze E- en W-specialisten nauw samen. Door onze gebundelde expertise komen we de relevante keuringen door.”

Begin mei moeten de werkzaamheden aan de elektrotechnische en werktuigbouwkundige infrastructuur zo goed als afgerond zijn. Op dat moment kan de leverancier van de medische behandelingsapparatuur, Varian Medical Systems NL, beginnen aan zijn werkzaamheden. Protonenkliniek HollandPTC wordt medio 2017 opgeleverd.

[related_post themes=”text”]