Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 85 seconden

ElseviergebouwHet Elseviergebouw in Amsterdam is getransformeerd tot studentenhuisvesting. Het complex telt 127 studentenkamers en kleinschalige bedrijfsruimten op de begane grond. Begin november werd de officiële ingebruikname gevierd.

Het twaalf verdiepingen hoge kantoorgebouw, naar een ontwerp van Willem Dudok, stamt uit 1964. Knevel Architecten, het bureau dat de renovatie architectonisch begeleidde, zorgde ervoor dat de Dudok-uitstraling van de gevel behouden bleef. Er zijn enkele aanpassingen gedaan. Zo werd aan de westkant een dubbele gevel in de vorm van een loggia ingevoegd om het geluid van de ringweg A10 te weren.

Het inpassen van de installatietechniek binnen de structuurwijziging van kantoorgebouw naar individuele woningen vergde een aantal creatieve oplossingen. Een voorbeeld is de ventilatie van de gangzones. De lucht wordt in de gangen aangezogen en via een overstroomopening in de meterkasten van de studentenwoningen weer afgevoerd. Dit voorkomt dat de meterkasten en de gangzones te warm worden en is mogelijk gemaakt door de brandscheiding van de meterkast bij de gangzone trekken. Ook is een nisje bedacht bij de voordeur voor het onderbrengen van de elektragroepen, zodat de groepen ook zonder toegang tot de meterkast bediend kunnen worden.

Op het betonskelet na is inpandig alles kaal gesloopt. De plek voor de nieuwe installatietechniek is middels een BIM/Revit-model uitgewerkt, nadat het gebouw in twee fasen nauwkeurig was ingemeten. Elk kanaal heeft een doordachte plek kunnen krijgen in verticale schachten en horizontaal in de gangzones, zonder dat er uitvoeringstechnisch clashes ontstonden.

De studentenwoningen zijn aangesloten op het stadsverwarmingsnet van de gemeente. Door het gebouw loopt een centrale warmwaterleiding die alle kamers van warm water voorziet. In de kamers wordt dit water omgezet in warmte voor de verwarmingsinstallatie en in warm tapwater.

Voor meer informatie: www.dwa.nl