Een glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen en sensoren is uitgeroepen tot beste MKB-innovatie. De zonnecellen zorgen ervoor dat er altijd groene stroom is in de gevel. De sensoren meten omgevingsdata zoals temperatuur, licht en luchtkwaliteit en gebruiken deze informatie om gebouwen energiezuiniger te koelen, verwarmen en verlichten. Gebouwen worden zo 25% energiezuiniger en comfortabeler, aldus de uitvinder.

Het begon allemaal met de ontwikkeling van de powerwindow, een raam dat dankzij geïntegreerde zonnecellen stroom kan opwekken. Vervolgens zijn sensoren ontwikkeld en aan het raam toegevoegd. Deze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de verwarming of airco in huis automatisch wordt aangezet: de smartwindow.

Slimme glazen gevel
De glazen gevel, Smartskin genoemd, is een uitvinding van het Delftse Physee. In eerste instantie was de glasindustrie niet geïnteresseerd in deze slimme glazen gevel. Maar inmiddels tonen glasproducenten steeds meer interesse. Van een kleine start-up is Physee inmiddels een scale-up met meer dan 30 werknemers uit 10 landen. De eerste internationale opdrachten worden nu binnengehaald. TU Delft is aandeelhouder en partner in dit bedrijf.

Doorbraaktechnologie
De onafhankelijke jury, onder leiding van innovator Ruud Koornstra, was unaniem over de vinding: “Het wordt als doorbraaktechnologie voor de wereld gezien. Iedere architect kan het zo toepassen. Physee staat voor een toekomst waarin gebouwen energie positief worden zonder in te leveren op de esthetiek van de gevels. Dat maakt dit bedrijf tot een terechte winnaar.”

Meest innovatieve mkb-bedrijf
KVK publiceert jaarlijks een ranglijst met 100 concrete innovaties in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. De winnaar mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van het land noemen. Alle innovaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden.

 

Op onze nieuwsbrief abonneren