Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 52 seconden

Slimme woningen en gebouwen zijn een groeiende markt in Europa. Vooral in Duitsland en Nederland is steeds meer vraag naar slimme, met elkaar verbonden producten. In de meer zuidelijk gelegen landen zoals Spanje en Frankrijk blijft deze vraag enigszins achter. Dit blijkt uit marktonderzoek onder 1.200 elektrotechnische installateurs in zeven Europese landen, waaronder Nederland.

In Duitsland werkt al 83% van deze installateurs met slimme producten en domotica. Ook in andere landen werkt meer dan 60% van de ondervraagde installateurs met deze producten, behalve dus in Spanje en Frankrijk, waar dit aandeel iets lager ligt. Over het algemeen kan volgens de onderzoekers worden gezegd dat slimme producten en domotica grotendeels in de samenleving zijn doorgedrongen en dat deze ontwikkeling zich alleen nog maar verder zal doorzetten.

Inspelen op de vraag van de eindgebruiker is in de meeste landen de belangrijkste reden waarom met slimme producten en domotica wordt gewerkt. In Polen, het Verenigd Koninkrijk en België worden ook het toekomstperspectief en het duidelijke voordeel voor de eindgebruiker genoemd als belangrijke redenen om met deze producten te werken.