Sleutelrol voor installatiebranche op Bouwbeurs

Gepubliceerd op

De bouwkolom verandert en dat was deze week ook goed terug te zien op de Bouwbeurs. Waar de installateur vroeger onderaan de keten hing, komt hij nu steeds meer in de spotlights te staan. Dat voelt nog wat onwennig, voor hemzelf en zijn bouwpartners, maar deze trend zal onherroepelijk doorzetten.

De verschuivende verhoudingen in de bouwkolom, digitalisering, industrialisering, gebruikersgemak, circulair bouwen, systeemintegratie en de energietransitie. Dit waren in het kort wel de belangrijkste thema’s van deze Bouwbeurs. Installatienet maakte een uitgebreide rondgang, bezocht lezingen en sprak met verschillende exposanten.

Waterstofketel
Het was ongetwijfeld een van de hoogtepunten deze editie, maar toen wij langs kwamen was het er betrekkelijk rustig. We hebben het over de wand waar de nieuwe waterstofketel hing van Remeha. Waar menig andere fabrikant al definitief lijkt te hebben gekozen voor de ‘warmtepomproute’ naar verduurzaming, gelooft Remeha in een breed spectrum aan oplossingen. En daar zouden ze best nog wel eens gelijk in kunnen krijgen. Van warmtepompen, tot geothermie, warmtenetten en de waterstofketel; aan iedere duurzame thermische energieoplossing kleven namelijk wel voor- en nadelen.

Gasinfrastructuur
Zo ligt er al een uitgebreide infrastructuur voor aardgas, die relatief makkelijk geschikt kan worden gemaakt voor waterstof. Ook zullen we in de toekomst, zo luiden de prognoses, duurzame energie overhouden die we dan weer kunnen gebruiken om waterstof te produceren. Deze argumenten pleiten voor de toepassing van waterstofketels. Remeha test nu haar eigen exemplaar in het Rotterdamse Rozenburg. Op de beurs bleef het binnenwerk van de ketel dus nog even geheim. Maar we gaan er ongetwijfeld meer over horen.

Warmtepompen
De warmtepomp staat volop in de belangstelling. Verschillende fabrikanten lieten nieuwe varianten zien. Zoals Itho Daalderop, dat onder andere een Monobloc warmtepomp toonde met een vermogen van 5,5 kW. Monoblocs bestaan alleen uit een buitenunit, erg handig in verband met het ruimtebeslag. Bovendien hoeven geen F-gassenhandelingen te worden verricht om ze aan te sluiten. Een ideale oplossing kortom voor de renovatiemarkt.

Cv-ketel
Is de cv-ketel dan definitief naar het verleden verbannen? Nee, hoewel deze verwarmingsoplossing kampt met een tanende belangstelling, is er nog steeds een grote markt. Atag liet haar nieuwe P-serie zien, uitermate geschikt voor de vervangingsmarkt. De cv-ketel beschikt over een achterframe, waarachter de leidingen kunnen worden weggewerkt. Met afgedopte toe- en afvoer plus vlak expansievat is het apparaat bovendien ook te gebruiken als geiser.

Energiedak
‘Tijd om de krachten te bundelen’ was dit jaar het thema van de Bouwbeurs. De laatste jaren lijken de verschillende spelers in de bouwkolom elkaar makkelijker te vinden. Dit blijkt niet alleen uit innovatieve projecten, zoals 2nd Skin, waar verschillende partijen gezamenlijk oplossingen bedenken, maar ook op systeemniveau. Zo liet Emergo een prefab energiedak zien waar verschillende fabrikanten een bijdrage aan leveren. Het dak beschikt over geïntegreerde pv-panelen, die waterwerend zijn. Via een dakdoorvoer wordt het energiedak aangesloten op de thuisinstallatie, een typisch karweitje voor de installateur. Het energiedak heeft gemiddeld één keer per jaar een onderhoudsbeurt nodig.

BIM
De verschillende partijen in de bouwkolom lijken elkaar ook steeds makkelijker te vinden tijdens de ontwerpfase. In de Bouw & ICT-hoek hoorden we dat nu ook de mkb-installateur aan het bimmen is geslagen. Sterker nog, volgens Adomi pakken ze het zelfs sneller op dan bouwkundige aannemers. De reden? Installateurs zien direct de voordelen van Clash Controls en de mogelijkheden om faalkosten te reduceren.

Ventilatie
Duurzaam bouwen lijkt steeds meer gemeengoed te worden. Maar waar bouwkundige aannemers en architecten al volop bezig zijn om circulaire bouwprocessen te integreren in hun bouwprocessen, lijkt de installatiebranche daar nog niet echt mee bezig te zijn. Wel volop in de belangstelling staan bijvoorbeeld nieuwe ventilatieoplossingen. Want waar we steeds beter onze woningen en utiliteitsgebouwen gaan isoleren, neemt het belang van een goede ventilatie toe. Het lijkt erop dat de branche ernaar neigt eerder balansventilatiesystemen te installeren bij duurzame bouwprojecten, zoals NOM-woningen. Toch is er ook ruimte voor systeem C oplossingen. Met onder andere CO2-sturing, voorverwarming en een goede regeling blijft natuurlijke ventilatie ook interessant voor projecten met hoge duurzaamheidsambities, zo viel er te beluisterren. Duco toonde de nieuwe DucoTop 60 ZR Flens, een zelfregelend ventilatierooster. Dit rooster kan met glasvezelversterkende basiskoppelstukken makkelijk op kunststofkozijnen worden geplaatst. Een handige oplossing voor nieuwbouw en renovatie.

Haakse slijper
Gebruikersgemak was een duidelijk terugkerend thema bij de gereedschapsspecialisten. Zo toonde Hikoki, het voormalige Hitachi, een multivolt accu, die te combineren is met verschillende gereedschapsartikelen. Een handige, compacte en goedkope oplossing. Uiteraard liet Hikoki ook het nodige nieuwe gereedschap zien, waaronder een haakse slijper (de G-36) met een vermogen van 36 Volt. Handig voor de moeilijk toegankelijke plekken.

Belangrijke rol
Architecten, bouwkundige aannemers en installateurs lijken er allemaal steeds meer van te zijn doordrongen dat er een doorslaggevende rol is weggelegd voor de installatietechniek als we onze duurzame ambities willen realiseren. Tijdens lezingen, zoals over het 2nd Skin project en de Motown Movement (goedkoop en eenvoudig verduurzamen) werd er veelvuldig gerept over de energietransitie en duurzame installatietechniek. Maar ook in de Perskamer bleek dat installatietechniek niet langer het kleine broertje is dat ergens achteraan meedribbelt. Zo vertrouwde een concullega van een bouwblad ons toe dat “zodra we een item hebben over bijvoorbeeld warmtepompen, het storm loopt op onze website.” De tijden zijn veranderd, de Bouwbeurs heeft laten zien dat ze er goed op heeft weten in te springen.