Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 62 seconden

De Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn heeft gekozen voor een systeem van glas-glas-zonnepanelen in combinatie met een thermisch conditioneringssysteem. Hiermee wil de school actief bijdragen aan een duurzame toekomst. De school gebruikt nu 80 tot 85 procent van de opgewekte stroom direct zelf. Met een jaarlijkse opbrengst van 130.000 kWh voorziet de school in bijna een kwart van de totale stroombehoefte (560.000 kWh).

De scholengemeenschap koos voor een oplossing van Solarwatt glas-glas-zonnepanelen en SMA-omvormertechniek in combinatie met het Roofclix-systeem dat is ontwikkeld door Sustainable Durable Systems. Dit systeem zorgt voor de thermische conditionering van het binnenklimaat. In de zomer zorgt het er voor dat de warmte niet binnendringt, terwijl het in de winter juist warmteverlies voorkomt. Daarnaast wekken de zonnepanelen energie op, die zuinig kan worden benut.

“Hoewel we een redelijk goed geïsoleerd schoolgebouw hebben, waren er op energievlak de nodige verbeterpunten”, zegt Chris Westrate, teamleider facilitaire zaken bij JSFG. “Aangezien het schoolgebouw als stenen massa veel van de binnengekomen warmte opslaat, waren er veel warmteklachten. In plaats van energieverslindende koelsystemen kozen we voor een combinatie van zonnepanelen en Roofclix, een toepassing die zorgt voor sterk verbeterde conditionering binnen gebouwen. We kozen bovendien bewust voor glas-glaspanelen, omdat deze beter bestand zijn tegen extreme weersinvloeden dan de veelal gangbare glasfolie-modules.”