Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 105 seconden

Softwareontwikkelaar Stabiplan breidt haar portfolio uit met scanners en robots: oplossingen die BIM met de bouwplaats verbinden. Al 28 jaar staat Stabiplan bekend om de ontwikkeling en verkoop van ontwerp en -rekensoftware voor de installatiebranche. Sinds de overname door Trimble begin 2018 is het portfolio echter uitgebreid. Stabiplan levert vanaf nu niet meer alleen softwareoplossingen, maar ook scanners en robots voor de bouw. Zo biedt Stabiplan een unieke BIM-totaaloplossing voor zowel de kantooromgeving als de bouwplaats.

Gijs Willem Sloof, algemeen directeur van Stabiplan, licht toe: “De overname stelt ons in staat om naast onze hoogwaardige softwareoplossingen, die wij verder blijven ontwikkelen, nieuwe producten aan te bieden. Oplossingen voor de bouw die de in het kantoor gecreëerde ontwerpdata verbinden met systemen voor op de bouwplaats.” Dit betekent concreet dat installatiebedrijven nu ook bij Stabiplan terecht kunnen voor scanners en robots.

3D-laserscanners zijn ideaal voor het vastleggen van gedetailleerde gegevens van bestaande condities in de projectomgeving; complete ruimtes met alle relevante gegevens worden binnen enkele minuten gescand. Dit verhoogt de efficiëntie bij bijvoorbeeld renovatieprojecten of bij het uitvoeren van as-built controles. De scanner legt nauwkeurig gegevens vast en levert output van hoge kwaliteit, die als point cloud in de BIM-software van de modelleurs geïmporteerd kan worden.

Robots op de bouwplaats maken het mogelijk om installatietechnische onderdelen snel en nauwkeurig in te meten. Een groene laserstraal zet met hoge precisie punten direct vanuit de ontwerpsoftware uit, zodat het handmatig inmeten van bijvoorbeeld beugels en hangers niet nodig is. Dit versnelt en vereenvoudigt het werk van monteurs aanzienlijk, en zorgt ervoor dat meetfouten voorkomen worden. 

Om haar vaste klantenkring kennis te laten maken met de scanners en robots, organiseerde Stabiplan een seminar met het thema “BIM naar de bouwplaats”. Tijdens dit evenement werd de hardware gedemonstreerd en uitgelegd hoe installatietechnische bedrijven er hun voordeel mee kunnen doen. Met 50 geïnteresseerde aanwezigen uit zowel Nederland als België was de dag een groot succes, vertelt Ruud Kats, sales director bij Stabiplan: “Er was veel belangstelling vanuit de aanwezigen. Inmiddels hebben we bij verschillende klanten productdemonstraties gegeven en is de eerste Robotic Total Station verkocht.”