Sanitairfabrikant Grohe wil in 2020 een koolstofneutrale productie hebben bereikt. In het kader van ‘Grohe goes Zero’ stapten afgelopen juli alle vijf de productievestigingen, verspreid over de hele wereld, en de logistieke centra in Duitsland over op groene stroom. Ook heeft het concern een nieuw testlaboratorium gebouwd waar verschillende technologieën zijn toegepast die bijdragen aan het duurzaamheidsprogramma. Vanaf april 2020 zal Grohe resterende, onvermijdelijke CO2-uitstoot compenseren met waterprojecten in India en Malawi.

Thomas Fuhr, CEO van Grohe AG over dit duurzaamheidsprogramma: “Al jaren investeren we in onderzoek en ontwikkeling om slimme, duurzame oplossingen te creëren. Ook richten we ons op een efficiëntere supply chain waarbij hulpbronnen bespaard blijven. Met Grohe goes Zero pakken we de CO2-uitdaging actief aan door emissies te vermijden en, als dat niet mogelijk is, deze te compenseren.”

Talrijke maatregelen
Het duurzaamheidsinitiatief sluit aan bij de talrijke maatregelen die al in de fabrieken van deze producent plaatsvinden. Deze verkleinen de CO2-voetafdruk op de lange termijn en stimuleren het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Zo heeft Grohe geïnvesteerd in blokverwarming en energiecentrales en ontving de fabrikant een zilveren certificaat van de German Sustainable Building Council voor de uitbreiding van de fabriek in Klaeng, Thailand. Daarnaast heeft Grohe een modern testlaboratorium in het Duitse Hemer gebouwd. De fabrikant maakt gebruik van technologieën die bijdragen aan duurzaamheid, zoals het materiaalbesparende 3D-metaaldrukproces dat dit jaar is gelanceerd. Dankzij dit proces kan het gewicht van de kranen met 55% teruggedrongen worden. Hierdoor is de fabrikant in staat om de energie-efficiëntie met 24% te verhogen en de broeikasgassen met 40% te verminderen sinds de introductie van het duurzaamheidsprogramma in 2014. Dit betekent dat Grohe de voor 2021 gemaakte doelstelling van 20% nu al heeft overtroffen.

Compensatieprojecten
Het ondersteunen van twee compensatieprojecten is een andere stap om de, tot nu toe, onvermijdelijke CO2-uitstoot te compenseren. Eén project vindt plaats in het noorden van India, waar elektriciteit afkomstig van kolengestookte centrales wordt vervangen door elektriciteit opgewekt met een waterkrachtcentrale. Daarnaast wordt er in het Afrikaanse Malawi – dat niet aan de kust ligt – een project uitgevoerd dat boorgaten moet herstellen en onderhouden voor de productie van schoon drinkwater. Het WWF zal erop toezien dat deze projecten voldoen aan strenge voorwaarden en volgens de Gold Standard worden uitgevoerd. Naast het verminderen van CO2, dragen de maatregelen ook bij aan een duurzame, ecologische en sociale ontwikkeling van de projecten.

Op onze nieuwsbrief abonneren