Hunter Douglas Architectural, wereldwijd opererend bedrijf voor architecturale producten, heeft de krachten gebundeld met OC Autarkis. Laatstgenoemde is een ontwikkelaar van PCM-oplossingen en onderdeel van Orange Climate.

PCM (Phase Changing Materials) oplossingen slaan grote hoeveelheden warmte op of staan deze af wanneer hun fysieke toestand verandert, zoals van vast naar vloeibaar of vice versa. Om die eigenschappen te benutten ontwikkelden de teams van de twee bedrijven het C3 PCM klimaatplafond. Dit plafondsysteem is voorzien van PCM cassettes, die met een milieuvriendelijke zoutoplossing zijn gevuld en geprogrammeerd zijn om een bepaalde temperatuur te handhaven. De geprogrammeerde temperatuur van de zoutoplossing zorgt dat er warmte uit de omgeving kan worden opgenomen. Bij het opnemen van warmte wordt de zoutoplossing vloeibaar, dit is de faseovergang van vast naar vloeibaar.

Werking
Het plafondsysteem biedt visueel, akoestisch en thermisch comfort in één. Bovendien zorgt het systeem het hele jaar door voor een consistentere kamertemperatuur. Alle plafondsystemen in het assortiment dringen de energiekosten drastisch terug en leveren lagere CO2 op, aldus de ontwikkelaars. In de meeste gebouwen is het plafond het optimale oppervlak voor warmtewisseling. Het gebruik van PCM betekent ook minder energiegebruik omdat verwarmen en koelen minder vermogen vergen. Het plafondsysteem is onderhoudsvrij.

Assortiment
Door de speciale eigenschappen van PCM materialen te benutten, kunnen architecten en designers kiezen uit drie soorten C3 PCM plafonds, die allemaal beschikbaar zijn met verschillende bevestigingssystemen. Het C3 PCM tegelplafond biedt toegang tot het plenum voor onderhoud of reparatie van geïnstalleerde voorzieningen. De tegels, op brandveiligheid getest in overeenstemming met DIN EN 13501-1, zijn beschikbaar in een uitgebreid assortiment vierkante en rechthoekige afmetingen. Het C3 PCM paneelplafond is beschikbaar in een groot aantal afmetingen voor standaard roosteropties. De panelen zijn ontworpen met een groot aantal verschillende bevestigingsopties en geassembleerd om veel mogelijkheden te bieden wat betreft design, comfort en praktische toepassingen. Het C3 PCM brede paneelplafond wordt als ondersteunend systeem geïnstalleerd, zodat de architect een metalen plafond van hoge kwaliteit kan ontwerpen met meerdere designopties. De plafondpanelen zijn voorzien van een dichte C-verbinding.

Trots
Terry Woudenberg van Hunter Douglas Architectural: “We zijn altijd trots geweest op onze innovaties en hebben door de jaren heen een groot aantal plafondsystemen ontwikkeld die grenzen hebben verlegd en aan de toenemende vraag naar duurzamere opties voldoen. De samenwerking met OC Autarkis heeft ook deze keer weer in de ontwikkeling van een baanbrekend product geresulteerd. Er is geconstateerd dat een C3 PCM plafond, een aluminium plafond en een geconditioneerde luchtstroom, het ultieme stabiele binnenklimaat creëert.”

Op onze nieuwsbrief abonneren