Zes merkleveranciers hebben een geïntegreerd systeem ontwikkeld om nieuwbouwwoningen te laten voldoen aan BENG en NOM-eisen. Uitgangspunt was het vinden van een optimum tussen bouwkundig én installatietechnische maatregelen. In het uitgewerkte systeem zijn alle energiezuinige bouwkundige (isolatie en luchtdichting) en installatietechnische (verwarming, koeling en ventilatie) maatregelen op elkaar afgestemd.

Het concept, House Energy Optimum of kortweg HEO genaamd, is geschikt voor de meeste type nieuwbouwwoningen. HEO-woningen ontvangen een energieprestatiegarantie, die (toekomstige) huizenbezitters de zekerheid geeft dat energiebesparende maatregelen juist worden uitgevoerd en deze gegarandeerd leiden tot een energiezuinige woning. De energiebesparende toepassingen worden onafhankelijk getoetst, gemonitord en geborgd.

Deelnemers aan dit initiatief zijn ATAG Verwarming, Duco Ventilation & Sun Control, Jaga, Kingspan Insulation, Kingspan Unidek en Ubbink. Jan Verdonck van mede-initiatiefnemer Jaga over het project: “We zijn hier al meer dan 10 jaar mee bezig. Zo min mogelijk én duurzaam materiaalgebruik en het produceren van oplossingen met een zo hoog mogelijk rendement. De gebruiker staat bij ons centraal als het gaat om een gezond binnenklimaat en het comfortabel wonen. Daarom vinden we het zo belangrijk dat energiezuinig bouwen en wonen toegankelijker wordt. En een initiatief als HEO zorgt hiervoor.”

Het nieuwe initiatief is ontstaan uit de vraag van architecten, ontwikkelaars, corporaties en aannemers.