De kracht van een vereniging zit in het samenwerken van de verschillende leden van de vereniging en partnerverenigingen. Maar hoe werk je samen wanneer iedereen zijn of haar eigen belangen verdedigt? Wie stapt er over zijn eigen schaduw en ziet het algemeen belang? In een tijd waarin het lijkt alsof iedereen voor zichzelf leeft is dit een extra uitdaging.

Het begint bij jezelf is een veel gehoord kreet. Vanuit die gedachte probeer ik zelf iedere dag tegemoet te treden, maar ook ik ervaar hoe lastig dit is. Al snel verzand je in je eigen uitdagingen, aannames en taken. Hoe weet je wat het belang van een ander is? Waar deze persoon of organisatie zich mee bezig houd? Het begint met luisteren, maar luisteren is iets anders dan horen wat er gezegd wordt. Er moet dan wel gesproken of geluisterd worden naar de vraag om informatie.

Volgens mij begint het met het luisteren naar elkaar en realiseren dat er meer gezegd wordt dan je in eerste instantie hoort. In de tegenwoordige tijd wordt er juist meer geroepen dan ooit. Sociale media zoals LinkedIn en Twitter zijn een bron van snelle informatie en geven een goed beeld van de actuele thema’s die bij leden van een vereniging spelen. Bij de Nederlandse branchevereniging voor Gebouw Automatisering zijn dat de thema’s energietransitie, duurzaamheid en cyber security. Maar het blijft de uitdaging om binnen deze thema’s de uitdagingen aan te halen waarin iedereen zich herkend.

Eigenlijk is nu de cirkel weer rond. De kracht van een vereniging zit in het samenwerken en luisteren naar elkaar en gezamenlijk de uitdagingen aan gaan die ons in de branche te wachten staan.

Over Martin Hof
Martin Hof is Senior Projectmanager Gebouw Automatisering bij de Nederlandse Brancheorganisatie voor Gebouw Automatisering