Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 71 seconden

De meerderheid (60%) van de installateurs is niet op de hoogte van de wettelijke verplichtingen rondom het werken aan warmtepompen. Dat blijkt uit onderzoek van opleidingsspecialist ROVC. Het bezit van minimaal een persoonscertificaat F-gassen II is verplicht wanneer een installateur een complete warmtepompinstallatie in bedrijf stelt of reparatiewerkzaamheden verricht aan de gashoudende onderdelen.

Warmtepomp stelt nieuwe eisen aan installateur
Nederland is in de ban van het verminderen van het aardgasverbruik. Hierdoor maakt de cv-ketel steeds vaker plaats voor warmtepompsystemen. Bij nieuwbouwprojecten werd al veelvuldig gebruikgemaakt van de water/water-warmtepomp. Met de komst van de hybride-variant is de warmtepomp ook zeer aantrekkelijk geworden voor de bestaande bouw. Daarbij is veelal sprake van een lucht/water-warmtepomp. De techniek stelt nieuwe eisen aan monteurs op alle vlakken, van installatie tot onderhoud.
John Huizing, directeur van ROVC: “Nu politiek Den Haag pleit voor het versneld stoppen met het gebruik van Gronings aardgas, is de urgentie voor bijscholing van monteurs hoog. Er gelden wettelijke verplichtingen om aan warmtepompen te werken. Dit vraagt een nieuwe denk- en werkwijze van de monteurs en installateurs. Naast de benodigde basiskennis over warmtepompen, zal men ook een slag moeten maken richting hun F-gassen-diploma. Daarmee zijn ze klaargestoomd voor de toekomst.”

Q&A warmtepompen
Installateurs kunnen niet zomaar een warmtepompsysteem inbedrijfstellen. ROVC heeft een Q&A opgesteld over de opkomst van warmtepompen en de wettelijke verplichtingen voor installateurs. Deze is aan te vragen via: www.rovc.nl/warmtepomp-vragen.