Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 92 seconden

Woonhuisventilatie is hartstikke belangrijk, dat weet iedereen natuurlijk. Zelfs bij Karel begint dit steeds meer te dagen. Regelmatig is hij betrokken bij de aanleg van systemen die het binnenklimaat van de bewoner goed geventileerd houden. Voor een systeem C of D draait Karel zijn hand niet meer om; zelfs met E kan hij inmiddels, volgens eigen zeggen, goed overweg.

Dus die dakventilator bij de klant van deze week was natuurlijk ook geen enkel probleem voor hem. Voordat hij het dak op ging om het geheel vakkundig te monteren, had hij nog even gebruik gemaakt van het toilet van de bewoner. Het viel hem na zijn boodschap in de kleine ruimte op dat de lucht toch wel erg nadrukkelijk aanwezig bleef, vooral in de hal buiten het toilet. Alsof de rioleringsbuis niet helemaal netjes afsloot.

De huiseigenaar gaf aan dat dit al jaren zo is, maar dat het euvel niet verholpen kon worden volgens een eerder langsgekomen collega-installateur. “Duidelijk een preutser”, liet Karel de bewoner weten. Hij zou dat varkentje wel even wassen en de bewoners van en een mooi geventileerd huis voorzien met daarbij een einde aan alle stankklachten.

In een mum van tijd bedacht Karel een revolutionaire systeem, dat hij gelijk maar een naam gaf: HRV, huis- en rioolventilatie. Het concept was bijna te simpel om waar te zijn. Karel bracht een T-stuk aan op de dakventilator. De ene kant gebruikte hij om op de gebruikelijke wijze de ruimten te ventileren; in de andere kant plaatste hij een in het riool passend stuk pvc waarlangs alle nare luchtjes direct een uitweg weten te vinden.

Hij raadde zijn klant nog wel aan om na te denken over een fecaliënvermaler. Dit omdat hij de rioleringsbuis enigszins had moeten verkleinen.

Maar de stank was weg en daar ging het toch maar mooi om. Wederom een zeer mooi referentieproject.