Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 88 seconden

eae_ontwerp_binnenNa een bouwtijd van achttien maanden is het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland verrezen op de Zernike Campus van de Rijksuniversiteit Groningen. Het gebouw van vijftienduizend vierkante meter behoort tot de Breeam Outstanding-klasse en is in staat om meer energie te produceren dan het gebruikt. Het gebouw bestaat grofweg uit twee bouwdelen. Aan de noordzijde komen de onderzoeksruimtes met laboratoria en aanverwante werkruimtes en aan de zuidkant bevinden zich werklandschappen, een wintertuin en onderwijsruimten. De wintertuin is een belangrijke bufferzone waar lucht wordt geacclimatiseerd. De Energy Academy, zoals het gebouw wordt genoemd, is gerealiseerd door Engie Services en Bouwcombinatie Friso-Koopmans.

Zonnepanelen leveren energie, een ‘zonneschoorsteen’ helpt de natuurlijke ventilatie, een aantrekkelijk binnenklimaat ontstaat door de wintertuin en door het gebruik van aardwarmte en -koeling. Verder wordt regenwater opgevangen voor toiletspoeling en plantenbewatering. Als de natuurlijke bronnen tijdelijk niet voldoen, zijn back-upinstallaties voorzien voor verwarming, ventilatie en verlichting.

Een opmerkelijk onderdeel is de ‘zonneschoorsteen’ in combinatie met de binnentuin en een labyrint onder het gebouw. De zonneschoorsteen bovenaan het gebouw is een warme plek die luchtstroming aantrekt. De lucht komt onderin het gebouw binnen en stroomt langzaam door een lang gangenstelsel (labyrint) onder het gebouw, waar aardwarmte (in de winter) en -koeling (in de zomer) zorgt voor de juiste temperatuur van de lucht. Het schuin oplopende dak wordt optimaal ingezet voor de opvang van zonne-energie en biedt tegelijkertijd ruimte voor daglichttoetreding. De energiezuinige LED-verlichting fungeert alleen als back-up als het te donker wordt. De hybride systemen die de overgang van daglicht naar LED-licht dynamisch kunnen opvangen zijn volgens de laatste technologie ontwikkeld en geplaatst. Een soortgelijke hybride oplossing is er voor de ventilatie, waarbij natuurlijke trek eigenlijk altijd voldoende frisse lucht levert. Alleen bij uitzondering treedt de mechanische ventilatie in werking.

[related_post themes=”text”]