Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 90 seconden

Raadhuis Velsen in IJmuiden, maakt door een renovatie een labelsprong vanuit G naar C, met behoud van het monumentale karakter. Naar verwachting wordt 70% op energie bespaard. Het Raadhuis Velsen is een monumentaal pand uit 1965, ontworpen door de vooraanstaande Nederlandse architect W.M. Dudok.

De renovatie is gestart in december van 2012, met als doel het aanwezige asbest veilig te verwijderen, de klimaatbeheersing te verbeteren en het energiegebruik te verlagen. Een complex renovatietraject dat onlangs is afgerond.

 

Het gebouw voldeed niet meer aan de moderne eisen. Om het pand weer up-to-date te krijgen, is onder andere een Warmte Koude Opslag (WKO), warmteterugwinning in de klimaatinstallatie, isolatie, energiezuinige TL5-verlichting met daglichtafhankelijke regeling en aanwezigheidsdetectie en LED-verlichting toegepast. Deze maatregelen dragen, naast de labelsprong van G naar C, ook bij aan het comfort en een betere klimaatbeheersing in het gebouw. Raadhuis Velsen werd in dit traject ondersteund door gebouwverduurzamer Innax Gebouw & Omgeving.

 

Steven Lehman, projectleider gemeente Velsen: “Het omzetten van duurzaamheidsdoelstellingen in praktische oplossingen is een uitdaging. Als struikelblok kan je de hoge initiële investering noemen. Communicatie naar het bestuur en de inwoners van Velsen is dan ook heel belangrijk geweest in dit traject. Het is zaak om de hogere investeringskosten te verantwoorden met de langere termijnopbrengsten en de positieve milieueffecten die we behalen. Dat is in dit project heel goed gelukt met onder andere als resultaat de labelsprong van G naar C.”

 

Het Raadhuis (circa 8.000 m2) vormt, samen met de naastgelegen nieuwbouw, het stadhuis van Velsen. Kenmerkende gebouwelementen zijn de 50 meter hoge toren met het carillon, de typische Dudok-gevels en de over het plein uitstekende raadzaal.

 

Het projectteam verantwoordelijk voor deze renovatie bestaat uit BBN Adviseurs, Gebouwverduurzamer Innax Gebouw & Omgeving, Adviesbureau Broomans en PG. Kuijpers & Zonen.

Voor meer informatie: www.innax.nl