Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 70 seconden

Tijdens de vakbeurs Energie 2018 toont NIBE het PVT warmtepomppaneel van Triple Solar. Dit paneel is toepasbaar als energiebron voor een water/water warmtepomp, in plaats van een grondgebonden bron. Samen met twee andere inzendingen is het paneel genomineerd voor de Innovative Energy Solutions Award die deze week tijdens de beurs zal worden uitgereikt.

PVT warmtepomppanelen onderscheiden zich met name doordat ze niet alleen stroom opwekken, maar ook 24/7 duurzame warmte uit daglicht, zonlicht én buitenlucht winnen. De opgewekte stroom wordt – net als bij ‘gewone’ zonnepanelen – aan het elektriciteitsnet geleverd, terwijl de gewonnen warmte aan een water/water warmtepomp wordt afgegeven ten behoeve van ruimteverwarming en de bereiding van warmtapwater.

Omdat PVT warmtepomppanelen geen draaiende onderdelen bevatten, werken ze 100% geruisloos. Daarmee bieden ze een belangrijk  voordeel ten opzichte van de buitenunit van een lucht/water warmtepomp, aldus de leverancier. Bij toepassing van PVT warmtepomppanelen als bron is de aanleg van een verticale of horizontale bodemcollector bovendien overbodig. Dit biedt ruimere toepassingsmogelijkheden voor water/water warmtepompen in bestaande situaties.

Een pakket van acht PVT warmtepomppanelen vergt een opstellingsruimte van 16 m2 en resulteert in combinatie met een NIBE F1255-6 modulerende water/water warmtepomp in een complete comfortinstallatie. Voor ruimteverwarming is een SPF van 5,6 haalbaar, voor warmtapwater een SPF van 3,8. NIBE levert dit systeem in deze samenstelling met een gelijkwaardigheidsverklaring. Een pakket PVT warmtepomppanelen is modulair op te bouwen voor warmtepompen van 4 kW tot en met 60 kW.