Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 89 seconden

Op 11 april start in Ede de driedaagse praktijkcursus Energieneutraal bouwen en renoveren van stichting KERN. Wie slaagt ontvangt het internationaal erkende certificaat Passiefhuis Vakman. De cursus is bestemd voor degene die energieneutraal bouwt of renoveert in de bouwuitvoering als vakman, aannemer of installateur. Energieneutraal bouwen en renoveren komen uiteenlopende energetische maatregelen aan de orde, voor nieuwbouw en voor renovatie.

Wetenschappelijke kennis en de bouwpraktijk gaan in deze cursus hand in hand. Begrijpen om te leren toe te passen en alert worden op de details en de samenhang van de disciplines die bij een passiefhuis een integraal geheel vormen.

De docenten zijn experts op het gebied van energieneutraal bouwen en renoveren, met verschillende specialismen: Clarence Rose op het gebied van passiefhuistechnologie, Henk Wegkamp is thuis in haalbaarheidsanalyses en Carl-peter Goossen weet alles van integraal bouwen.

Kennismaken met de internationaal gerenommeerde energiebalansberekening voor zeer energiezuinige gebouwen nZEB-tool maakt ook deel uit van de cursus.

De cursusdagen zijn 11 en 12 april en 9 of 10 mei. Op dag 1 staat de interdisciplinaire basis centraal van comfortabel en betaalbaar energieneutraal bouwen met passiefhuistechnologie. Op dag 2 kiest de cursist voor de specialisatie installatie met bijvoorbeeld verdieping in balansventilatie en verwarmen via ventilatielucht. Of hij kiest de bouwkundige kant met verdieping in isolatietechniek en de daarbij behorende bouwfysica. In de middag worden twee energieneutrale projecten bezocht. Op dag 3 (9 mei bouwkunde of 10 mei installatietechniek) wordt de gekozen specialisatie verbreed en zijn er demonstraties van materialen en technieken.

De opleiding van het Passiefhuis Instituut is voor de Nederlandse markt vertaald en aangepast en wordt gegeven door stichting KERN. Wie slaagt ontvangt het internationaal erkende certificaat Passiefhuis Vakman. Het examen vindt vrijdag 19 mei plaats, voorafgegaan door de examentraining op 17 mei. De opleiding kost € 690,- en deelname aan het examen € 250,-, cursuslocatie is Ede.

Hier meer informatie over de cursus.