Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 127 seconden

EPC 0- en Nul-op-de-Meter-woningen zijn anno 2015 geen groot technisch probleem meer. Maar hoe functioneert zo’n woning in de praktijk? En wat betekent het voor de bewoners op financieel en comfortgebied? Al deze zaken worden duidelijk in een pilot die conceptbouwer iQwoning®, woningcorporatie Vivare en Itho Daalderop onlangs met elkaar startten. Met het project willen de partijen (gebruikers)ervaring opdoen met energieneutraal en betaalbaar bouwen, verhuren en wonen. Met deze pilot staan de partijen op de Bouwbeurs 2015.

Aan de Scherpenhofseweg in Rheden staan 8 energieneutrale sociale huurwoningen. Deze zogenaamde ‘iQwoningen®’ bestaan uit losse modules die in enkele weken op duurzame wijze in elkaar gezet worden, voorzien van een energieneutrale schil. De woningen hebben een HR-ketel, een vraaggestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning en zonnepanelen. Het maakt de woningen energieneutraal volgens het EPC 0,0 principe; de klimaateis waaraan nieuwbouwwoningen vanaf 2020 moeten voldoen. Om echter energieneutraal te kunnen wonen is het bewustzijn en ook het gedrag van bewoners heel belangrijk. In de pilot wordt daarom gebruik gemaakt van de spIDer klimaatthermostaat, een communicatiesysteem waarmee de bewoner altijd en overal het comfort op afstand kan regelen. Via monitoring worden de systemen op afstand beheerd en inzicht verkregen in de energiezuinige werking ervan.

De informatie uit de eerste maanden van de in totaal twee jaar durende pilot geven al veel inzichten. Zoals de invloed van de verschillende gezinssamenstellingen, individueel gebruikersgedrag, de oriëntatie van zonnepanelen en zonnige winterdagen. De pilot geeft echter ook goed inzicht in het comfortniveau van deze woningen. Een kierdichte woning zonder energieverlies is mooi, maar een gezond binnenklimaat is minstens zo belangrijk. De partijen zijn nieuwsgierig naar welke informatie de komende seizoenen gaat geven en of de woningen, na één jaar draaien, inderdaad de EPC 0 verwachtingen waarmaken.

Voor Vivare is de pilot aan de Scherpenhofseweg een groen voorbeeld van hoe de woningcorporatie goed en betaalbaar wonen mogelijk maakt voor mensen met een kleine portemonnee. Met deze sociale huurwoningen investeert Vivare duurzaam in betaalbaar wonen: energieneutraal betekent immers lagere energiekosten en dus minder woonlasten. En dat scheelt aanzienlijk in de portemonnee van de huurders.

De drie partijen presenteren zich in dezelfde setting ook op de Bouwbeurs 2015, dé vakbeurs van Nederland voor de uitvoerende bouw. Op stand A080 van Itho Daalderop in hal 9 informeren zij bezoekers over het pilot project en wordt de klimaatthermostaat, die onderdeel is van de monitoring in de pilot interactief en werken getoond. De Bouwbeurs vindt in de Week van de Bouw van 9 tot en met 13 februari plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.

Voor meer informatie: www.iqwoning.nlwww.vivare.nl  en www.ithodaalderop.nl