Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 78 seconden

Met ZoomLock brengt Alklima Klimaatconcepten een perskoppelingssysteem op de markt dat speciaal is ontwikkeld voor klimaatinstallaties. Het systeem is voor nagenoeg alle F-gassen gecertificeerd en maakt het solderen van koperen leidingen aan klimaatinstallaties overbodig. Open vlammen of hitte behoren daarmee tot het verleden. Dus zijn ook bijzondere maatregelen niet meer nodig. De perstechniek werkt bovendien wezenlijk sneller dan het traditionele solderen, aldus Alklima.

Het ZoomLock-systeem wordt als complete set in drie uitvoeringen geleverd. De perskoffer omvat de ZoomLock-perstang met twee Lithium-ion batterijen, een oplader, buissnijder, ontbraamgereedschap, RVS-borstel, schuurspons, krimpmeter en markeerstift, alsmede de meest voorkomende persbekken. De bekken zijn ook los verkrijgbaar. In volledig opgeladen toestand kunnen 100-150 persingen worden uitgevoerd voordat de batterijen weer moeten worden opgeladen. Op de perstang zelf is een LED-indicatie voorzien die aangeeft wanneer onderhoud nodig is.

Optimale afdichting
Het ZoomLock-systeem werkt snel en eenvoudig. De koperen buis wordt op lengte gemaakt, ontbraamd en nadat de insteeklengte is afgetekend in de eveneens koperen fitting geschoven. De fitting wordt vervolgens in de persbek gestoken en met het inschakelen van de tang wordt de perscyclus voltooid. De tang perst daarbij met een perskracht van 15 kN volledig rondom de fitting, zodat een optimale afdichting wordt bereikt.

De ZoomLock-fitting wordt geleverd in de maten ¼” tot 11/8” waarmee op alle gangbare installaties wordt aangesloten. De fitting zelf is voorzien van een O-ring van de rubbersoort HNBR die speciaal voor koel- en klimaatinstallaties werd ontwikkeld. Met het afronden van de persing wordt eveneens een markering in de fitting geperst, zodat in één oogopslag duidelijk is dat de perscyclus succesvol en betrouwbaar is afgerond.