Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 88 seconden

Steeds meer woningbezitters binnen de gemeente Utrecht stappen over op een pelletkachel of overwegen dit. Dat merken lokale loodgieters, die steeds vaker aanvragen krijgen voor het plaatsen van deze kachels. Een pelletkachel is een mogelijk alternatief voor een gaskachel gezien. Mede doordat hiervoor geen gasaansluiting nodig is. Zeker in woningen met een goede isolatie kan een pelletkachel een besparing op de energiekosten opleveren. Voor het gebruik van de pelletkachel zijn pellets vereist, die relatief goedkoop kunnen worden aangeschaft.

Een nadeel is dat er ruimte moet zijn voor het opslaan van de pellets. Zeker in een stad als Utrecht is deze ruimte vaak beperkt. Tot nu toe zijn de pelletkachels om deze reden voornamelijk populair in woningen buiten het centrum, waar men bijvoorbeeld een schuurtje heeft.

Men is momenteel bezig met de ontwikkeling van nieuwe brandstoffen voor pelletkachels, zoals stro, miscanthus of olijfpitten. Dit zijn cellulose-houdende materialen, die zeer brandbaar zijn. Op dit moment zijn de verbrandingseigenschappen van deze materialen echter minder goed dan die van de traditionele houten pellets.

Bij het gebruik van houten pellets is het belangrijk om voor onbewerkte pellets te kiezen. Het verbranden van pellets met hout kan schadelijk zijn voor het milieu en de eigen gezondheid. In het bijzonder de gasstoffen die bij het verbranden van deze bewerkte pellets vrijkomen. Via een ventilatiesysteem kunnen de rookgassen worden afgevoerd. Hierdoor kan het systeem bij iedere windrichting gebruikt worden. Tegenwoordig zijn veel pelletkachels uitgevoerd met een elektronisch regelsysteem. Dit systeem optimaliseert het proces van de verbanding van de pellets en maakt de pelletkachel veiliger en duurzamer. De prijs voor deze pelletkachels loopt uiteen van circa 850 euro tot ver over de 1.000 euro.