Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 71 seconden

Ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan organiseerde Speedheat Nederland vorig jaar een ontwerpwedstrijd voor architecten. Het ontwerp mocht fictief, maar moest wel realistisch zijn. Bovendien moest er een rol zijn weggelegd voor de elektrische verwarming van het jubilerende bedrijf. Het winnende ontwerp is een passief huis met rieten kap geworden van architect Wolter Heijligers van DSH Architecten, dat oorspronkelijk een warmtepomp zou krijgen. Dit ‘Passiefhuis’ verbruikt jaarlijks niet meer dan 15 kWh/m² voor ruimteverwarming.

Uiteindelijk werd dus toch gekozen voor elektrische vloer- en wandverwarming. De energie hiervoor wordt opgewekt door het grote platte dak maximaal te benutten voor zonnepanelen. Alleen boven de loggia is ruimte gereserveerd voor drie lichtkoepels, om de buitenruimte aangenaam licht te houden.

De elektrische vloerverwarming van Speeheat is een dun systeem dat zowel op vloeren als achter wanden en op plafonds kan worden aangebracht. Het systeem wordt niet in maar op de ondervloer aangelegd. Om energie te besparen kunnen vertrekken apart en via smartphone worden verwarmd en aangestuurd met slimme klokthermostaten.

De in het oog springende vorm van het winnende ontwerp is gebaseerd op de vorm van het kavel, met voor de kenners een knipoog naar de Amsterdamse school. De rondingen van de straat werden doorgezet in het ontwerp. Aan de straatzijde heeft de gevel een gesloten karakter, aan de tuinzijde is de gevel meer open. Door de lichtstroken op de begane grond, lijkt de markante rieten kap als het ware te zweven.