Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 158 seconden

Vroomshoop-2-klDe PassiefBouwen Award 2014, in de categorie Overige Gebouwen, is toegekend aan het Woonzorgcomplex van Mijande Wonen aan de Stationslaan in Vroomshoop. Het complex is ontwikkeld volgens de bouwvisie ‘massief passief bouwen’ van Recticel Insulation. Mijande Wonen levert woondiensten aan ruim 5.100 huishoudens in Noordoost Twente. De Baalderborg Groep huurt het complex voor 20 jaar en is de eerste zorginstelling in Nederland met een dergelijk energiezuinig gebouw.

Het gebouw is bestemd voor cliënten van de Baalderborg Groep, met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Er zijn 21 appartementen en een ouder-kind voorziening. De Baalderborg Groep heeft 80 woon- en werklocaties in Overijssel en Drenthe.

Een passiefhuis maakt optimaal gebruik van passieve energiebronnen in huis, zoals zonlicht, apparaten en de bewoners zelf. Met ‘massief passief’ wordt bedoeld dat het passiefhuis op de traditionele Nederlandse manier wordt gebouwd, dus met een luchtspouw en massieve materialen als baksteen, beton en/of kalkzandsteen. Verder werd bij het bouwen van het Woonzorgcomplex van Mijande Wonen in Vroomshoop gebruik gemaakt van ultradunne isolatieplaten van Recticel Insulation met een hoge isolatiewaarde, zodat geen kasteeldikke muren nodig zijn.

Opdrachtgever John Hutten, projectmanager bij Woningcorporatie Mijande Wonen uit Weerselo en Berry Evertsen, hoofd vastgoed en Linda Harmsen-Ramaker, coördinator wonen van huurder Baalderborg Groep uit Ommen reageren uitgelaten: “We zijn heel erg blij met het winnen van de Passief Bouwen Award 2014. Aan alle vooraf gestelde beloften door het ontwerp- en bouwteam is voldaan. De bewoners zijn heel tevreden over het comfort, dankzij de bouwmethode massief passief bouwen. De balansventilatie met warmteterugwinning geeft hen ‘altijd lente in huis’. Een constant binnenklimaat en een bijzonder prettige temperatuur en luchtvochtigheid. De totale energielasten zijn nu nog maar 220 euro per maand! Ambitieuze woningcorporaties, woningstichtingen en zorgtehuizen zouden zich eens bij ons moeten oriënteren. Dan zien ze hoe investeringen in nieuwbouw en renovatie bijdragen aan welbevinden, comfort, en gunstige economische perspectieven bieden!” Bij Mijande Wonen wordt al gedacht aan de inzet van massief passief bouwen bij renovatieprojecten.

Chris Zijdeveld, oprichter en voorzitter van de Stichting PassiefBouwen.nl en juryvoorzitter van de PassiefBouwen Award 2014 vult complimenteus aan: “Het woonzorgcomplex van Mijande Wonen is een ontwerp waarbij alle voordelen en mogelijkheden van passief bouwen worden uitgebuit en tot hun recht komen. Vanuit de jury was er veel waardering voor de effectieve energiebesparende maatregelen die zijn genomen bij de bouw van het pand. Een speciaal ontwerp maakt dat er minimaal energiegebruik is, in vergelijking met wat gebruikelijk is. ‘Passieve’ energie van zonnewarmte en restwarmte worden optimaal benut. De verwarming en warm water worden flat rate afgerekend per maand. Het gehele complex wordt warm gehouden met een eenvoudige cv-wandgasketel van 24 kW. De vormgeving van het gebouw past voorbeeldig in de omgeving. Een energievraag die zo laag is dat individuele bemetering elk jaar meer zou kosten dan de kosten van de gebruikte brandstof. Grote aandacht voor de zomerse nachtventilatie, die koeling totaal overbodig maakt. Ergo, Woonzorgcomplex van Mijande Wonen in Vroomshoop is een inspiratieproject voor bouwend Nederland en de vastgoedmarkt. Het resultaat laat zien dat anno 2015 woningen zijn te bouwen die gezonder en comfortabel zijn, minder fossiele brandstoffen nodig hebben en per saldo een lagere energierekening laten zien.”

Voor meer informatie:  www.passiefbouwen.nl/passiefbouwen-award en www.recticel.com