Wie heeft het niet een keer meegemaakt? Je komt op een werklocatie aan om een ketel te vervangen, riolering te verleggen, warmtepomp aan te sluiten of aircootje te monteren. Krijg je te maken met zo’n dikke betonnen muur van 20 cm waar de leidingen doorheen moeten of een houten draagbalk waar niet in gezaagd of geboord mag worden. Zuchtend pak je de boorhamer om een gat in de muur te maken waar het leidingwerk keurig doorheen kan. Of, in het geval van de draagbalk, ga je keurig aan de slag met wat bochten en buigen, zodat de balk intact kan blijven.

Het kost even wat tijd maar eindresultaat en installatieveiligheid gaan nu eenmaal boven alles. Zo ook laatst bij Karel, die een keteltje mocht plaatsen in een woning waar de muren niet onder deden voor die van een middeleeuws kasteel; met een dikte dus waar je u tegen kon zeggen.

Voor Karel zat er niets anders op dan zijn boorhamer uit het stof te halen om een gat te forceren op de plaats waar de rookgasfvoer moest komen. Nadat hij ruim een half uur in een ongemakkelijke houding met het heftig kloppende machine in zijn handen stof had lopen happen – en hij er zelf eigenlijk al de brui aan wilde geven – deed het apparaat dit voor hem: ‘plof’ hoorde hij en zijn boorhamer was overleden.

Karel had net een stuk van 20 x 20 cm uitgehakt. Te klein om de af- en aanvoer naar buiten te kunnen krijgen. Hij zag het echter niet zitten om zijn lijdensweg met de hand beitelend te gaan vervolgen. Gelukkig kun je Inox prima buigen en kneden. Ofwel: rond dan wel ovaal, Karel monteert het allemaal!

Wederom met dank aan Pim Breet voor de foto uit zijn Karel archief (Ook een Karel archief met ons delen: redactie@merlijnplus.nl of stuur het toe via onze sociale media kanalen)

Op onze nieuwsbrief abonneren