Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 73 seconden

Sinds 2011 werkt BuildUpSkillsNL aan het versterken van de kennis en vaardigheden van vakmensen die direct betrokken zijn bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Hiervoor zijn de specifieke behoeften en ervaringen van de Nederlandse bouw- en installatiesector in kaart gebracht en omgezet naar praktische adviezen en een handige scholingstool. Gisteren zijn de opleidingen verduurzaming gebouwde omgeving overgedragen aan de branche. Het is nu aan de bedrijven en onderwijsinstellingen zelf om met BuildUpSkills aan de slag te gaan.

Om technische innovaties versneld in het onderwijs op te nemen, heeft BuildUpSkills de afgelopen jaren met verschillende ROC’s keuzedelen ontwikkeld waarin leerlingen zich kunnen specialiseren. Hierbij valt onder meer te denken aan duurzame energieopwekking en isolatiemaatregelen, maar ook aan ‘soft skills’ zoals het stimuleren van een goede samenwerking tussen installateurs en bouwers. Veel aandacht is ook uitgegaan naar het in kaart brengen van het bestaande bijscholingsaanbod.

App voor e-learning
Voor de werkvloer is de BUILD UP Skills advisor-app ontwikkeld. Afgestemd op het beroep en de scholingsbehoefte krijgt de gebruiker van de gratis app een actueel overzicht van de cursussen en trainingen die voor hem of haar interessant zijn. Ter oriëntatie op het specifieke thema biedt de app vakmensen een korte online basiscursus. Voor een verdere verdieping in kennis en vaardigheden verwijst de app vervolgens naar de op de markt beschikbare opleidingen en e-learningmiddelen. Zo kan de vakman of vakvrouw met de app zelf de regie pakken bij het up-to-date houden van zijn of haar vakkennis.