Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 61 seconden

Deze week hebben de installatiebranche en overheid met elkaar afgesproken om de komende vijf jaar 6.000 monteurs op te leiden die warmtepompen gaan plaatsen en onderhouden. Dat staat in de Green Deal Warmtepompen die minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en Uneto-VNI-voorzitter Doekle Terpstra samen met diverse partijen hebben ondertekend. Het akkoord is enthousiast ontvangen door de branche.

Zowel op Facebook als LinkedIn stroomden opgetogen reacties binnen na het bekend worden van de ‘deal’. “Goed nieuws”, schrijft Jonathan Reitsma, Commercieel Manager BAM Wonen. Voor Alex Wetting, Service Monteur bij Bosma Installatietechniek kan de uitwerking van akkoord niet snel genoeg van start gaan. “Wanneer beginnen we?”, schrijft hij op de Facebook-pagina van Installatienet.

Hoewel er vooral opgetogen geluiden te horen zijn, betreuren sommige critici dat het akkoord pas nu van de grond is gekomen. “Ze lopen hier altijd achter de feiten aan”, schrijft Willem van Spronsen, als verwarmingsmonteur werkzaam voor OtterWestlaken. “Beetje laat”, schrijft Jeff Bongers, warmtepomp monteur bij de Saman Groep. Niek Baars, tot slot, installatiemonteur bij Mampaey Installatietechniek ziet wel heil in de deal, maar adviseert de betrokken partijen “om er gelijk een cursus Nederlands bij te doen”. Het is wel duidelijk waar hij verwacht dat de nieuwe monteurs vandaan zullen komen.