Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 78 seconden

De NVKL, de brancheorganisatie van leveranciers en installateurs in de koudetechniek en klimaatbeheersing, gaat tijdens de komende VSK een warmtepompsysteem ‘live’ opbouwen. Installateurs en monteurs kunnen zo zien hoe een warmtepomp werkt, hoe deze geïnstalleerd wordt en wat erbij komt kijken. De NVKL heeft daarnaast informatie over wet- en regelgeving en opleidingen op het gebied van warmtepompen.

De markt voor warmtepompen is groeiende, zo betoogt NVKL, ook installateurs zullen hier in mee moeten ontwikkelen. Voor het aanleggen van een warmtepompinstallatie heb je kennis nodig over koudetechniek, de warmtepomp is eigenlijk een ‘smart climate unit’. Het is een slim systeem dat gebaseerd is op het koudetechnische principe van het verdampen en condenseren van koudemiddel, het kan verwarmen en vaak ook een aantal graden koelen.

De vereniging zal verder aandacht besteden aan de koudemiddeltransitie: de terugfasering van synthetische koudemiddelen. Dit onderwerp is belangrijk omdat de beschikbaarheid van koudemiddelen met een hoog GWP afneemt. Deze koudemiddelen worden nog steeds veel toegepast en zullen op termijn niet meer beschikbaar zijn of heel duur worden.

Tijdens de beurs geeft de NVKL verder presentaties over de volgende onderwerpen:
– wetgeving voor warmtepompen;
– BRL 100, de eisen waaraan installatiebedrijven moeten voldoen voor de F-gassenbedrijfscertificering;
– koudemiddeltransitie en de beschikbaarheid van koudemiddelen.

Bezoekers kunnen ook terecht bij de NVKL-leden zelf. Deze editie is er voor het eerst een paviljoen met leden van de NVKL, die de sector koudetechniek en klimaatbeheersing vertegenwoordigen.

De VSK-beurs wordt gehouden van 6 t/m 9 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. NVKL staat samen met het opleidingsfonds OTIB en opleidingscentrum GO° in hal 10, stand F064.