Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 191 seconden

arendsen-autobedrijfNa alle recente berichtgeving over duurzaamste school, kantoor, logistiekcentrum etc. is er nu ook een duurzaamste autobedrijf op komst. Volvo dealer Harrie Arendsen betrekt april volgend jaar een gloednieuw pand, dat volgens Judith Arendsen, coördinator duurzaamheid bij het bedrijf, meer wordt dan alleen een autobedrijf. “Het wordt een belevingscentrum op het gebied van duurzaamheid.” Van een dak vol zonnepanelen tot straatstenen die CO2 uit de lucht halen. Van één van de duurzaamste wasstraten ter wereld tot een kruidentuin op het dak. Volvo dealer Harrie Arendsen liet geen detail ongemoeid bij het realiseren van het nieuwe pand.

“We moeten ons aanpassen aan de tijd”, zegt Arendsen tegen duurzaambedrijfsleven.nl. “Duurzaam bouwen vergt op het eerste gezicht misschien een grotere investering, maar ik heb daar mijn vraagtekens bij. Ten eerste gaan we enorm besparen op onze energie- en onderhoudskosten. Er is bijvoorbeeld geen gasaansluiting in het nieuwe pand. Daarnaast zijn er diverse subsidies voorhanden die investeringen in duurzaam bouwen ondersteunen en hebben we gekozen voor een groene lening bij de Rabobank, waar alleen zeer duurzame projecten van ondernemers met een voortrekkersrol voor in aanmerking komen. Op de langere termijn zijn we dan ook goedkoper uit dan met een traditioneel gebouwd pand.”

De Volvo dealer krijgt de Breeam-certificering ‘Excellent’, de op één na hoogste waardering van het internationale beoordelingssysteem op het gebied van duurzaam bouwen. Dat het gebouw geen ‘Outstanding’-certificaat ontvangt, heeft te maken met de grond waarop het gebouwd is. “Het pand ligt op industriële grond”, zegt Arendsen. “Om de hoogste certificering te halen, hadden we al die grond moeten afvoeren. Dan geef je heel veel geld uit voor eigenlijk alleen dat certificaat.”

“Maar we gaan verder dan Breeam Outstanding”, benadrukt Arendsen. De Volvo dealer investeert namelijk ook in duurzame initiatieven die door Breeam niet worden meegerekend. “Neem de buitenbestrating”, vervolgt Arendsen. “We maken gebruik van een duurzame straatsteen, die voor 40 tot 50 procent uit gerecycled afval bestaat. Daarnaast wordt er olivijn in de straatsteen verwerkt, een mineraal dat CO2 uit de lucht haalt. Wat we uitstoten met onze auto’s proberen we op deze manier te compenseren.”

Ook de wasstraat wordt duurzaam, maar is niet meegenomen in de Breeam-waardering. De Volvo dealer gaat zoveel mogelijk regenwater gebruiken om auto’s te wassen, dat wordt opgevangen via het dak. Daarnaast is de wasstraat in staat om gebruikt water te reinigen en opnieuw te gebruiken. Op die manier kunnen er 200 spoelingen met hetzelfde water gedaan worden. “Zo besparen we 1.200.000 liter kraanwater per jaar”, zegt Arendsen. “Daarnaast wordt regenwater gebruikt voor het doorspoelen van de wc’s in het pand. Dit brengt de totale besparing op kraanwater op 1.700.000 liter.”

Om de Breeam-certificering Excellent te bereiken, werden verschillende duurzame projecten op poten gezet. Zo krijgt het CO2-neutrale pand, dat voor 30 tot 40 procent uit gerecycled beton bestaat, 440 zonnepanelen op het dak. Deze zonnepanelen zorgen voor een verwachte opbrengst van 112.200 kilowattuur per jaar. Arendsen: “Mochten we zelf niet genoeg energie opwekken om het pand van stroom te voorzien, dan kopen we extra in bij Pure Energie. Zo weten we zeker dat het pand geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen.”

Het pand is daarnaast zon-georiënteerd gebouwd, zodat de zonnepanelen zoveel mogelijk energie opwekken en het daglicht optimaal benut wordt. De verlichting, die volledig uit LED-lampen bestaat, wordt daarnaast slim aangestuurd. Zo wordt kunstmatig licht bijvoorbeeld minder gebruikt in ruimtes die al veel daglicht krijgen. Arendsen: “We hebben de verlichting daarnaast ingedeeld in groepen, zodat we zelf, via het gebouwbeheersysteem, kunnen bepalen waar wel en geen licht brandt.”

Twee duurzame warmtepompen, één in de grond en één op het dak, zorgen voor duurzame verwarming en verkoeling van het pand. Ook het groene sedumdak (vegetatiedak) draagt bij aan de verkoeling van het pand. Het binnenklimaat wordt verder gereguleerd door middel van sensoren.

Lees het hele artikel hier

[related_post themes=”text”]