Veel aandacht in de landelijke media voor een artikel van de Consumentenbond over loodgieters die torenhoge bedragen rekenen voor simpele ontstoppingswerkzaamheden. De Consumentenbond deed onderzoek naar deze vorm van oplichting. Een toiletpot werd onklaar gemaakt met een flinke prop toiletpapier. Drie firma’s rekenden 148 tot 175 euro voor het klusje van 15 minuten. Een vierde bedrijf bracht maar liefst 893 euro in rekening. Dat in één geval het hele toilet onnodig werd gedemonteerd en beschadigd teruggeplaatst, maakt het verhaal des te triester.

De bond waarschuwt consumenten alleen in zee te gaan met loodgieters die vooraf een prijs opgeven. Vaak vermelden bedrijven geen online geen tarieven. Navraag bij zeventig loodgieters leerde bovendien dat de helft ook telefonisch geen tariefinformatie geeft.

Reactie Techniek Nederland
Loodgieters die aangesloten zijn bij de brancheorganisatie Techniek Nederland scoorden beter. De ondernemersorganisatie is blij dat de Consumentenbond met dit onderzoek een belangrijk signaal afgeeft. Bij monde van woordvoerder Dick Reijman reageert Techniek Nederland: “Malafide leadbedrijven zadelen consumenten met een spoedklus op met torenhoge rekeningen en lossen in veel gevallen het probleem niet op. Bedrijven die lid zijn van Techniek Nederland beschikken niet alleen over het vakmanschap en de juiste apparatuur, maar hanteren ook de Algemene Voorwaarden voor Installatiewerk voor Consumenten (AVIC). Mocht het onverhoopt nodig zijn dan kan de consument een beroep doen op de (onafhankelijke) Geschillencommissie. Wij adviseren ook vereniging Eigen Huis haar leden te waarschuwen voor malafide praktijken van leadbedrijven.” Verder dringt Techniek Nederland aan op het aanleggen van een zwarte lijst van malafide leadbedrijven die consumenten opzadelen met torenhoge rekeningen voor spoedklussen.

Lees ook:

https://www.consumentenbond.nl/verbouwen-en-klussen/pas-op-voor-louche-loodgieters

https://www.ad.nl/binnenland/loodgieter-bedreigt-eva-40-en-laat-haar-megabedrag-betalen-ik-voelde-mij-onveilig~ad996240/