Marktdata.nl heeft een analyse uitgevoerd naar de online oriëntatie en interesse van de Nederlandse consumenten met betrekking tot verwarmingssystemen en woningverduurzaming. Steeds vaker wordt gezocht naar warmtepompen. Ook neemt, na een sterke afname in 2018, het zoekvolume van gasgestookte apparatuur sinds december 2019 weer bovengemiddeld toe. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in de onlangs verschenen Verwarmingssystemen Trendmonitor 2021.

Middels een analyse van Google big data over de afgelopen vier jaar (2017 t/m 2020) is de online interesse en afweging in beeld gebracht. Waar zoekt men naar op het gebied van verwarmingssystemen? Welke trends zijn er in het zoekvolume en wanneer zoekt men? Naar welke soorten verwarmingssystemen wordt er gezocht? In de analyse is tevens het zoekvolume naar merken en leveranciers in kaart gebracht, van zowel verwarmingssystemen in het algemeen als specifiek van warmtepompen. De ontwikkelingen en trends worden zowel over de periode 2017-2019 inzichtelijk gemaakt als ook specifiek in het jaar 2020, sinds het uitbreken van de coronapandemie.

Warmtepomp het meest gezocht
Uit de Verwarmingssystemen Trendmonitor 2021 blijkt onder andere dat in de afgelopen vier jaar ruim een kwart van het online zoekvolume van verwarmingssystemen betrekking heeft op de warmtepomp. Sinds de coronapandemie heeft de tuinhaard flink aan populariteit gewonnen en sinds het najaar van 2020 neemt de belangstelling voor bio-ethanol haarden sterk toe. De belangstelling in pelletkachels is sinds het jaar 2020 juist fors afgenomen.
Ruim een kwart van het zoekvolume van verwarmingssystemen heeft betrekking op een warmtepomp. In de afgelopen vier jaar werd er maandelijks gemiddeld bijna 120.000 keer gezocht naar een warmtepomp in Nederland via de Google zoekmachine. Op de tweede plaats staat de houtkachel met een aandeel van 15,1 procent in het zoekvolume. Op de derde plaats vinden we de pelletkachel.

Het zoekvolume van de pelletkachel ontwikkelt zich sinds begin 2020 structureel naar beneden ten opzichte van het geheel aan zoekopdrachten op het gebied van verwarmingssystemen. Ook de gelhaard, oliekachel en speksteenkachel kenden in het jaar 2020 een beneden gemiddelde groei van het zoekvolume.

Verschuiving energiebronnen
De verandering van interesse van de consument op het gebied van verwarmingsapparaten zien we ook goed terug bij de analyse van de verschillende energiebronnen. Het zoekvolume van elektrische apparatuur ontwikkelt zich steeds sterker bovengemiddeld ten opzichte van het geheel aan zoekopdrachten op het gebied van verwarmingssystemen. Na een sterke afname van het zoekvolume van gasgestookte apparatuur – in het jaar 2018 nam het zoekvolume nog af met 20% – ontwikkelt zich dit sinds december 2019 ook sterk bovengemiddeld. In het laatste kwartaal van 2020 neemt het zoekvolume van ethanol een grote vlucht. De sterkste daling zien we in 2020 bij pelletkorrels.

PVT-warmtepomp met propaan als koudemiddel

Tijdens de beurs Duurzaam Verwarmd introduceert Triple Solar een warmtepomp met propaan als koudemiddel. De warmtepomp werd specifiek ontwikkeld voor ...

Slimme warmtepomp concepten tijdens Vakbeurs Energie

Van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 oktober a.s. vindt de 16de editie van Vakbeurs Energie plaats in de ...

Topinstrumenten voor de koeltechnische en warmtepomp-installateur

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 17 secondenFieldpiece is marktleider in de VS met koeltechnisch gereedschap en meetinstrumenten. EURO-INDEX en ...

Duurzame keuzes met een knipoog

Nefit Bosch wil met video’s en andere uitingen consumenten en installateurs met een knipoog verleiden tot het maken van duurzame ...