Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 90 seconden

rookgasHet zal u niet ontgaan zijn, er hebben zich nare ongevallen met koolmonoxide voorgedaan. De cv-ketel is in opspraak. Of eigenlijk: de installateur. De verschillende kwaliteitslabels zoals keurmerken, erkenningen en certificeringen bieden te weinig garantie voor daadwerkelijk professionele aanleg en veilig onderhoud, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Inmiddels hebben verschillende installateurs gereageerd op onze facebookpagina. “Ik ben als installateur benieuwd waar nu precies de problemen liggen”, zegt Eddy Weber, “Volgens mij ligt het niet direct aan de ‘nieuwe’ ketel. In een voorbeeld op de radio werd één geval besproken. Hiervan heeft de rookgasaansluiting op de ketel losgelaten. Het ligt dus niet aan de ketel zelf, maar de aansluitingen op/aan de ketel en aan de onbekwaamheid van degene die het heeft gemonteerd. In mijn omgeving zie ik veel misstanden bij installaties die zijn aangebracht door klusbedrijven, kleine aannemers, enz.
De overheid pleit nu voor ‘aanvullende’ maatregelen, maar was het niet de overheid die heeft toegestaan dat een groenteboer nu een ketel kan en mag installeren? Ook denk ik dat de crisis hier een bijdrage aan heeft geleverd. Bij een markt onder spanning moet alles goedkoper, sneller en wordt er minder aan scholing gedaan, waardoor bij veel mensen/bedrijven de kwaliteit toch achteruit gaat.”

“Vandaag het hele rapport gelezen”, laat Bert Bos Sr. ons weten. “Een en ander wordt door de media helaas weer niet correct naar buiten gebracht. Het rapport is erg zorgvuldig samengesteld en wat voor mij telt, is dat de aanbeveling aan de minister luidt: ‘Terug naar een gefundeerde erkenningsregeling, net als het vroeger was, en gelijk aan de andere Europese landen.”

Komt u in de dagelijkse praktijk ook misstanden tegen, slecht uitgevoerd werk, lekkende ketels of niet aangesloten rookgasafvoeren? Laat het ons weten via onze sociale mediakanalen: @installatienet.nlFacebook of via mail. En laat uw mening horen!