Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 172 seconden

ABB zet in op de opwekking van veilige, schone en duurzame energie en presenteert nieuwe oplossingen die het resultaat zijn van de voortdurende investeringen in innovatieve omvormertechnologie voor zonne-energie. Een aantal innovaties maakt deel uit van het ABB Ability™-productaanbod, dat bestaat uit ‘connected’ software-gebaseerde oplossingen.

Vermogensbereiken
ABB’s omvormertechnologie voor zonne-energie leent zich voor vermogensbereiken van enkele kW’s tot meerdere MW’s. De technologie wordt ondersteund door een uitgebreid pakket aan communicatie-, monitoring- en besturingsoplossingen, die speciaal zijn ontworpen om maximaal te profiteren van zonne-energie en optimaal ondersteuning te geven gedurende de gehele levenscyclus van een project.

Stringomvormer
Eén van de innovaties is de baanbrekende 100 en 120 kW-stringomvormer met multi-MPPT-oplossingen van ABB voor maximale flexibiliteit in het installatie-ontwerp. De omvormer komt eind 2017 beschikbaar en wordt kort daarop uitgebreid naar het vermogens- en spanningsbereik tot 1500 VDC. De omvormer is ontworpen voor grootschalige commerciële en industriële PV-installaties, evenals voor grondinstallaties. De omvormer combineert een hoge energiewinning met geavanceerde koelingscapaciteiten en is op grote schaal getest. Dit resulteerde in zeer betrouwbare prestaties. De omvormer heeft toegang tot het Internet of things (IoT) via IP-gebaseerde communicatie en maakt gebruik van schaalbare cloud-architectuur terwijl de inbedrijfstelling eenvoudig draadloos verloopt via tablet/mobiel apparaat. Daarmee is het aantal vereiste interventies ter plaatse minimaal, waardoor de exploitatiekosten gering zijn. Het resultaat is een optimale total cost of ownership.

Snelle inbedrijfstelling
Samen met de nieuwe stringomvormer wordt de Trio TM de laatste toevoeging van ABB aan de TRIO-familie.  Deze 3 MPPT-versie heeft vermogensbereiken tot 60 kW en is ontworpen met verbeterde flexibiliteit om de ROI in grote systemen te maximaliseren. Eenvoudige en snelle inbedrijfstelling is gegarandeerd dankzij  een ingebouwde, webgebaseerde gebruikersinterface via ieder WLAN-apparaat. Bovendien kan een Sunspec-compatibel Modbus-protocol eenvoudig worden geïntegreerd met externe monitoring- en besturingssystemen.

Toekomstbestendig
Eén van de andere producten is de Uno-Dm-PLUS-serie. Deze eenfase-omvormerfamilie geldt als een passende oplossing voor residentiële PV-installaties. De omvormer is toekomstbestendig en flexibel en kenmerkt zich door een compact ontwerp voor vermogensbereiken van 1,2 tot 5,0 kW. Hierdoor is deze eenvoudig te integreren met gangbare en toekomstige apparaten voor slimme gebouwautomatisering. De combinatie van plug-and-play aansluitingen en een eenvoudige inbedrijfstelling garanderen een gemakkelijke, snelle en kosteneffectieve installatie zonder de omvormerbehuizing te openen. De ingebouwde gebruikersinterface biedt toegang tot functies zoals geavanceerde omvormerconfiguratie-instellingen, dynamische invoerregeling en vermogensbeheer.

PV-omvormer
Daarnaast heeft ABB haar PV-omvormer, React, verder ontwikkeld met een ingebouwde 2 kWh batterij waarmee ongebruikte energie die overdag wordt opgewekt, kan worden opgeslagen en gebruikt wanneer dat nodig is. Afhankelijk van de beschikbare opgeslagen energie, kunnen tot vier apparaten worden ingesteld. React is compatibel met ABB-free@home® en beschikt over een geïntegreerde Wi-Fi-aansluiting en een applicatie voor smartphones of tablets. Gebruikers kunnen op deze manier hun energiegebruik regelen en beheren, ook wanneer ze niet thuis zijn.

Stroom op commercieel niveau
Voor stroomopwekking op commercieel niveau heeft ABB de 1500 VDC PVS980 centrale omvormer ontwikkeld. Deze is nu verkrijgbaar met een uitgebreid vermogensbereik tot 2300 kVA en is geoptimaliseerd voor efficiënte, multi-megawatt PV-krachtcentrales. De PVS980, met een innovatieve koeloplossing die weinig onderhoud vereist, is ontworpen voor veeleisende toepassingen en extreme omstandigheden. De omvormer vermindert de onderhoudskosten en staat garant voor een uitstekende duurzaamheid en betrouwbaarheid. Het compacte en modulaire ontwerp is geschikt voor gebruik buiten en wordt geleverd met een compleet assortiment opties voor industriële gegevenscommunicatie, inclusief monitoring op afstand. De omvormer wordt aangevuld met een compacte plug-and-play oplossing, het PVS980-MWS megawatt-station, met een nominaal vermogen van maximaal 4600 kVA.