Waar is mijn gereedschap? Ligt het materieel ergens op de bouwplaats? Heeft een collega het in gebruik? Dit soort vragen zijn wat een Deense bedrijf betreft voortaan verleden tijd. Nanolink brengt een gelijknamig trackingsysteem op de markt dat via Bluetooth Low Energy (BLE) en een app laat weten waar het materieel zich bevindt.

“Nanolink verstuurt een signaal van de tracker naar de smartphone van de dichtstbijzijnde medewerker die de Nanolink-app heeft geïnstalleerd”, vertelt Arjen Baas, directeur Nanolink Benelux. Het werkt dus anders dan GPS dat een signaal naar een satelliet stuurt, maar het resultaat is uiteindelijk hetzelfde: vertellen waar het gereedschap is. Dat maakt ons product een betaalbare, oplossing voor middelgrote installatie- en bouwbedrijven die met kostbaar materieel werken.”

Automatisch traceren
Nanolink geeft constant up-to-date de locatie van het materieel door zonder dat er menselijke handelingen nodig zijn. Een klik op de Nanolink app is voldoende om de locatie van het materieel te bepalen. Aan het einde van de dag of de klus kan een gebruiker zo zien of al zijn gereedschap is ingeladen in zijn bus.

Arjen Baas: “Dat bespaart tijd, en dus geld. Bovendien maken installateurs minder kosten doordat er minder nieuw materieel aangeschaft hoeft te worden om het oude verloren materieel te vervangen. Nanolink is daarmee tevens een duurzame oplossing, doordat gereedschap langer meegaat.”

Rondje bellen verleden tijd
“Een andere veel voorkomende en tijdrovende ergernis is het rondbellen onder collega’s om te achterhalen wie een bepaald gereedschap in gebruik heeft en waar het zich bevindt”, vervolgt Baas. “Via de Nanolink app kun je niet alleen traceren waar het materieel is, maar ook zien welke collega het dichtst bij dat gereedschap is. Daardoor kan met één klik vanuit de app meteen de juiste collega worden gebeld voor overleg, én kunnen alle andere collega’s zonder onderbreking doorwerken.”

Materieelbeheer op locatie
Alle informatie over een stuk gereedschap of materieel, zoals handleidingen, rapporten en garantiebewijzen, kan in de servicemodule gelogd worden, ter plekke via de app. Zo kan een medewerker meteen de relevante informatie over het gereedschap toevoegen zodra hij het materieel ophaalt van een onderhoudsbeurt of een NEN 3140 keuring.

“Informatie wordt niet langer op een later tijdstip op kantoor bijgewerkt,” aldus Baas, “waar dit bovendien weleens vergeten wordt. Het gebeurt nu op locatie, onmiddellijk na de gebeurtenis door de betrokken medewerker. Daardoor hebben zijn collega’s actuele én accurate informatie over het materieel altijd bij de hand. Nanolink laat ook tijdig weten wanneer het gereedschap toe is aan zijn volgende onderhoudsbeurt of keuring.”

Volgens Baas is materieelbeheer daarmee eenvoudiger dan ooit omdat dankzij Nanolink per gereedschap een compleet en actueel logboek ontstaat op één plek dat altijd en overal te raadplegen is door alle medewerkers.